Читај ми!

Караџић инсистира да Младић сведочи

Радован Караџић затражио да Суд обавеже Ратка Младића да му буде сведок одбране, пошто је одбио да добровољно сведочи.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да обавеже некадашњег команданта Војске РС Ратка Младића да сведочи у његову одбрану.

И Караџићу (67) и Младићу (70), пред Трибуналом се суди по идентичним оптужницама - за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН.

У данас објављеном захтеву да судије обавежу Младића на сведочење посебним налогом, субпоеном, Караџић наводи да је Младић одбио његов позив да добровољно сведочи.

Младићево сведочење, пише у захтеву, релевантно је за побијање свих навода оптужнице против Караџића.

Караџић, како је написао његов правни саветник Питер Робинсон, очекује, осим осталог, да Младић посведочи да "никада није известио Караџића, усмено или писмено, да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да се стрељају или да су стрељани, као и да никада није било Караџићевих наређења, планова или намере да се заробљеници погубе".

У одговору на предлог Караџића да Младић сведочи 29. јула - за време летње судске паузе - Младићеви браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић нагласили су да то није могуће због тога што се бившем команданту ВРС суди по истој оптужници.

Младићеви адвокати подвукли су да оптужени не могу бити принуђени да сведоче на свом суђењу, како не би били изложени могућности да сами себе оптуже. То, због истих оптужница, важи и за Младићево сведочење на суђењу Караџићу.

Браниоци генерала Младића назначили су и да он због нарушеног физичког и психичког стања "једва" учествује и у свом суђењу. 

Одлуку о захтеву Караџићеве одбране судије ће донети накнадно.

Захтев да сведоче у одбрану Караџића, недавно су одбили и генерали ВРС Здравко Толимир и Радивој Милетић, који су неправоснажно осуђени на доживотни затвор, односно затворску казну од 19 година због геноцида, односно злочина над Муслиманима у Сребреници.

Караџић је затражио да суд и Толимира и Милетића обавеже да сведоче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се