Брамерц о суђењу Шешељу

Србија је остварали позитивну сарадњу са Хашким судом, оцена је главног тужиоца тог суда Сержа Брамерца. Суђење Војиславу Шешељу пред тим судом није пример како би требало да функционише међународна правда, рекао Брамерц.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позитивно је оценио сарадњу Србије са његовом канцеларијом.

Најављујући своју посету Београду у првој недељи маја, Брамерц је Танјугу рекао да се ради о посети у оквиру припреме извештаја за Савет безбедности УН и о "уобичајеним сусретима" са члановима владе и тужиоцем за ратне злочине.

"Размотрићемо питања од заједничког интереса, посебно питања везана за сарадњу са нашом канцеларијом, као и за регионалну сарадњу са канцеларијама тужилаштва у Босни и Хрватској", рекао је Брамерц.

Он је казао да је свестан да су "неке ослобађајуће пресуде које је трибунал недавно донео изазвале снажне реакције", али да тужилаштво и надлежни у Београду настављају са "истим квалитетом сарадње и нема проблема када је то у питању".

Главни тужилац Трибунала оценио је да суђење лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу пред тим судом није пример како би требало да функционише међународна правда.

Брамерц је, током сусрета са страним извештачима из Хага, на питање дописника Бете о дуготрајном процесу Шешељу одговорио: "Ако би ме неко упитао како би требало да функционише међународна правда, никада, али никада, не бих помислио на поступак против Шешеља".

Трибунал је изрицање пресуде Шешељу, оптуженом за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93. године, заказао за 30. октобар.  

Осврћући се на недавне ослобађајуће пресуде генералима Анту Готовини и Момчилу Перишићу и Рамушу Харадинају, Брамерц је поновио да њима није задовољан, али да, као страна у поступку, мора да прихвати одлуку већине судија.

Подвлачећи да је у тим поступцима, међутим, "непобитно утврђено да су злочини почињени", главни тужилац је казао да "жртве имају право на правду" и изразио наду да ће она бити задовољена пред судовима у земљама проистеклим из Југославије.

Брамерц је рекао да очекује да ће извођење доказа одбране бившег председника Републике Српске Радована Караџића бити окончано до краја ове године. Како је најавио, тужиоци ће доказни поступак против ратног команданта Војске РС Ратка Младића бити завршен приближно "између септембра и новембра".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се