Читај ми!

Холандски официр: Младић претио Муслиманима

Ратко Младић претио Муслиманима и Унпрофору, рекао сведок оптужбе, холандски мајор Питер Буринг. Тужиоци приказали снимак са састанка на којем су изречене претње.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, сведок оптужбе Питер Буринг потврдио је данас да је генерал Ратко Младић после заузимања Сребренице у јулу 1995. "претио" холандским официрима УН, а Муслиманима поручио да "могу опстати или нестати", јавља дописник агенције Бета.

Тадашњи командант Војске Републке Српске оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана које су снаге под његовом врховном командом, по оптужници, стрељале у данима пошто су 11. јула 1995. заузеле ту енклаву у источној Босни. Хиљаде жена деце, ВРС је према наводима оптужнице присилно преселила.

Буринг, који је тада био мајор и официр за везу холандског Унпрофора, посведочио је да је Младић претње изрекао током састанака са командантом холандског батаљона Томом  Каремансом и представницима сребреничких Муслимана, 11. и 12. јула 1995, у хотелу "Фонтана" у Братунцу.

На снимку са првог састанка, који су тужиоци приказали у судници, види се Младић како виче на Кареманса, питајући га зашто је наредио напад НАТО на ВРС и "жели ли да опет види породицу".

Рекавши да "циљ његове операције нису ни Унпрофор ни цивили", командант ВРС затражио је од Кареманса да доведе представнике становника Сребренице. "Можете сви отићи, сви остати или сви умрети", рекао је Младић на снимку.

"То је била чиста претња", прокоментарисао је у судници сведок Буринг, који је тада био мајор.

На снимку са трећег састанка, 12. јула ујутро, Младић поручује цивилима из Сребренице да "жели да им помогне", али да "тражи апсолутну сарадњу" с обзиром на то да је "њихова војска поражена".

"Можете опстати или нестати", рекао је Младић сребреничким Муслиманима, прецизирајући да је "за опстанак" неопходно да "сви наоружани" међу којима има и починилаца ратних злочина, "положе оружје".

Буринг: Међу Муслиманима није било наоружаних 

"Онда можете да бирате - ко хоће да остане, а ко да иде ... Ако желите да одете, изразите жељу - на све четири стране света", рекао је Младић на снимку.

По Буринговим речима, међу хиљадама Муслимана који су се у то време сакупили око базе Унпрофора у Поточарима покушавајући да добију заштиту пред снагама ВРС, није било наоружаних бораца.

Буринг је рекао да је Младић, међутим, на састанцима у Фонтани најавио и да ће све муслиманске мушкарце од 16 до 60 година одвојити и међу њима тражити "ратне злочинце". У Поточарима, по сведоку, снаге босанских Срба одвојиле су војно способне мушкарце од породица у огромној маси избеглица из Сребренице.

Мушкарци су, затим, били спровођени до "беле куће", где су морали да одбаце своје документе. Рекао је и да је то својим очима видео, али да су му српски војници затим наредили на напусти кућу.

Заробљеници су аутобусима били пребачени у Братунац одакле су, по оптужници, одвођени на више локација у околини Зворника и стрељани.

Пошто су српски војници почели да аутобусима одвозе заробљенике и цивиле, Буринг је, како је изјавио, један конвој отпратио до оближњег села и видео како стражари одвајају мушкарце и одводе их ка шуми. Затим су га припадници ВРС усмерили да муслиманске жене и децу отпрати до територија под контролом Армије БиХ што је и учинио.

Док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Миодраг Стојановић, Буринг је потврдио да је задатак Унпрофора био да разоружа АБиХ у Сребреници, али да су холандски војници само делимично успели.

Одбрана је са састанка из хотела "Фонтана" приказала снимак на којем пуковник Кареманс каже генералу Младићу да "зна да је у енклави много оружја које је прошверцовано".

Буринг је рекао и да је АБиХ у Сребреници узимала војнике Унпрофора као таоце и да је он био међу њима.

Суђење Младићу биће настављено сутра. Он је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се