Читај ми!

Пресуда Шешељу 30. октобра

Изрицање пресуде Војславу Шешељу пред Хашким трубуналом заказано за 30. октобар. Суђење почело у новембру 2007, а суд Шешеља терети за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ у периоду од 1991. до 1993. године.

Хашки трибунал данас је изрицање првостепене пресуде лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу заказао за 30. октобар.

Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991–93.

Оптужница Шешеља терети за прогон несрба на политикој, расној и верској основи, депортацију и нехумана дела (присилно премештање) као злочин против човечности.

Вођа радикала оптужен је и за кршење закона и обичаја ратовања: убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

У завршној речи, у марту прошле године, тужиоци су затражили да Шешељ буде проглашен кривим и да му буде изречена казна од 28 година затвора.

Шешељ, који се брани сам, затражио је да буде ослобођен зато што "нема никаквог основа" за осуђујућу пресуду.

Суђење Шешељу почело је у новембру 2007. после једног неуспешног покушаја и штрајка глађу оптуженог.

У судском притвору у Схевенингену, Шешељ је од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао одмах пошто је Трибунал обелоданио оптужницу против њега.

У међувремену, Трибунал је Шешеља три пута осудио због непоштовања суда, односно објављивања идентитета заштићених сведока, правоснажно на 15 и 18 месеци затвора, а неправоснажно на затворску казну од две године.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво