Читај ми!

Ратко Младић избачен из суднице

Због тога што је сведоку оптужбе рекао да лаже, Ратко Младић избачен из суднице Хашког трибунала. Док је обезбеђење изводило Младића, он је и псовао. Младић се вратио се у судницу на почетак исказа новог сведока тужилаштва. Заштићени сведок оптужбе рекао на суђењу да јула 1995. године преживео стрељање стотина Муслимана из Сребренице које је, тврди, код Зворника починила ВРС.

Оптужени Ратко Младић избачен је из суднице Трибунала у Хагу зато што је рекао да сведок оптужбе из Сребренице, који је преживео стрељање, лаже. Док су га припадници обезбеђења изводили, сведоку је опсовао мајку "турску", јавља дописник агенције Бета.

Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Младић (70) оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

После два дана одсуства због мањег медицинског захвата, Младић је јутрос доведен у судницу где је сведок РМ-346 започео исказ о томе како је преживео стрељање стотина Муслимана на војној фарми Брањево, 16. јула 1995. године.

Због Младићевог здравственог стања, судије су, после двадесетак минута, дале кратку паузу да би оптужени могао да на неколико минута изађе из суднице. Док се враћао у судницу, Младић је гласно изговорио неколико речи, а председавајући судија Алфонс Ори питао је сведока да ли се оптужени њему обратио.

"Највероватније, зато што је рекао да сам ја то све слагао, нисам сигуран да ли је за мене, претпостављам", одговорио је РМ-346.

Судија Ори потом је наложио да Младића изведу из суднице, а оптужени је, док су га стражари изводили, на то довикнуо: "Што ме, бре, уклањаш, међеде један! Ја сам рекао мом адвокату... Овај лаже, Турчин, п...а ти материна турска".

Позван од судија да потврди или негира да је његов клијент рекао сведоку да лаже, Младићев адвокат Бранко Лукић одговорио је да је Младић рекао адвокату Миодрагу Стојановићу да је сведок "све научио напамет".

РМ-346 је, на питање судије, казао да је Младић рекао да је он све "измислио и слагао".
Исказ сведока настављен је пошто је Младић изведен из суднице.

Младић се вратио се у судницу Трибунала на почетак исказа новог сведока тужилаштва, француског инспектора Жана-Ренеа Руеза.

Преживели описао стрељање Муслимана из Сребренице

Заштићени сведок оптужбе РМ-346 рекао је пред Хашким трибуналом да је средином јула 1995. године преживео стрељање стотина Муслимана из Сребренице које је на фарми Брањево код Зворника, наводи, починила Војска Републике Српске.

РМ-346 посведочио је да је после пада Сребренице покушао да се пробије шумом ка Тузли у колони у којој је било између 10.000 и 15.000 Муслимана, док су њихове породице кренуле ка бази Унпрофора у оближњим Поточарима.

Навео је да је њега и још десеторицу ВРС заробила два дана касније и пребацила
у Нову Касабу где је на фудбалском игралишту већ било 1.500 до 2.000 заробљеника.

Младић се појавио, по исказу сведока, и рекао заробљеницима да ће бити размењени, истовремено наређујући да се направи списак са њиховим именима. Док је Младић био присутан, један Муслиман је био претучен и убијен, али генерал није реаговао, рекао је РМ-346.

Како је изјавио, из аутобуса којим су заробљеници били транспортовани, тога дана је видео "четири-пет тела" испред "хангара" у селу Кравица. По оптужници против Младића, у складишту у Кравици српске снаге убиле су, 13. јула 1995, око 1.000 Муслимана.

После ноћи проведене у Братунцу где су неки од заробљеника били изведени и нису се вратили, Муслимани су 14. јула 1995. одведени у село Пилица и затворени у фискултурну салу. Те вечери, РМ-346 је, идући по воду, по сопственим речима, био очевидац убијања заробљеника из једног аутобуса иза зграде школе.

Припадници ВРС су заробљеницима 16. јула 1995. поново рекли да ће их разменити, а затим су их одвели на фарму Брањево, навео је у изјави сведок.

Када су стигли на фарму у три аутобуса, РМ-346 је видео гомиле тела стрељаних заробљеника на ливади. Српски војници затим су Муслимане "изводили из аутобуса на ливаду и убијали их" у групама од по десетак, рекао је сведок који је то гледао док на њега није дошао ред.

Сведок је навео да су најпре пуцали рафалима, када му је, како каже, метак прошао кроз јакну између леве руке и тела. "Ја сам остао лежати. Они су питали имали ко рањен да помогнемо и превијемо. Неки су се јавили, они су их притукли", испричао је сведок.

На питање Младићевог браниоца у унакрсном испитивању, како је могуће да му метак прође испод пазуха, а да га не повреди, док су му руке биле везане, РМ-346 одговорио да је могуће, јер му је "помогао драги Бог, нико други".

Лежао је и слушао звуке стрељања које је потрајало још око четири сата.

По речима сведока, један камион допремио је још лешева, а тешка механизација радила је цео дан. Сведок је, потом, побегао са места злочина и утоциште пронашао испод оближњег моста, заједно са јос једним преживелим.

Два дана касније, међутим, предали су се услед исцрпљености српским
војницима који су их пребацили у логор Батковић код Бијељине из којег је РМ-346 пуштен у децембру 1995. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво