Читај ми!

Млађеновић се извинио жртвама силовања у Фочи

На суђењу Радовану Караџићу, ратни председник српске владе у Фочи Радојица Млађеновић извинио се жртвама силовања које су починили припадници српских трупа. Милорад Скоко, који је током рата у БиХ био директор електродистрибуције РС, сведочио нико из РС није намерно опструирао испоруке струје Сарајеву.

Ратни председник српске владе у Фочи Радојица Млађеновић извинио се, на суђењу Радовану Караџићу у Хагу, жртвама силовања које су у том граду 1992. године починили припадници српских снага.

"Искрено и дубоко се извињавам жртвама и искрено саучествујем са њима", рекао је Млађеновић, након што су му тужиоци у унакрсном испитивању предочили доказе о масовним силовањима муслиманки у више објеката у Фочи у пролеће и лето 1992. године.

Према оптужници против Караџића (67), тадашњег председника Републике Српске, прогон муслиманског становништва у Фочи, које су 1992. године спровеле српске снаге, попримио је размере геноцида.

Сведок Млађеновић је рекао и да "нема оправдања за деструктивно деловање" група предвођених Миодрагом Кунарцем, Гојком Јанковићем, Пером Елезом, Радованом Станковићем и другима који су у Хагу и БиХ осуђени за сексуално злостављање муслиманских жена.

"За оно за шта су осуђени нема оправдања и ја жалим због тога", рекао је Млађеновић, потврђујући и да они нису кажњени током рата у БиХ.

На примедбу заступнице оптужбе да су у Фочи тада готово сви знали за силовања у више објеката где су држане муслиманке и да је у то био умешан и шеф локалне полиције Драган Гаговић, сведок је одговорио одрично и истакао да би био разочаран да је Гаговић учествовао у томе.

Он је рекао и да се Гаговић "кога су при покушају хапшења после рата убиле међународне снаге" ангажовао у заштити цивила.

Пред објектима у којима су биле притворене муслиманске жене, били су "чувари", али су "патолошка лица била наоружана" и "тешко се било испречити тим кабадахијама", посведочио је Млађеновић.

Он је остао при исказу да је Казнено-поправни дом у Фочи, у којем су према исказима сведока оптужбе и ранијим пресудама трибунала у Хагу почињени злочини над муслиманима, био "војни затвор" у који је"војска доводила и одводила" притворенике.

Сведок, међутим, није негирао да је кризни штаб, чији је члан био, за управника КПД у априлу 1992. године именовао Милорада Крнојелца, додајући да је дом тада био "празан".

Крнојелца је Хашки суд осудио на 15 година затвора због злодела у КПД Фоча.

Након што му је тужитељка предочила доказе да злочини у КП-дому нису били појединачни инциденти, како је он изјавио, Млађеновић је одговорио да није стекао утисак о масовности злочина, већ да су то били појединачни случајеви.

"Из КП-дома се причало да су људи ишли на размену... Да ли су ишли или не, ја не могу сведочити", додао је он.

Сарајево имало довољно струје? 

Караџић, који се брани сам, данас је пред судије као сведока извео и Милорада Скока, који је током рата у БиХ био директор електродистрибуције РС.

Скоко је изјавио да нико из РС никада није намерно опструирао испоруке струје Сарајеву и да су домаћинства у граду имала довољно струје за "основне, елементарне потребе".

То, по сведоку, није била "катастрофа", како су тврдиле власти у Сарајеву и међународни медији.

Мањак испорука струје из хидроелектране у Вишеграду, Скоко је приписао прекидима које је изазивала Армија БиХ.

На крају данашњег заседања, Караџићев правни саветник Петер Робинсон потврдио је да ће у уторак, 9. априла, исказ као сведок одбране дати председник Републике Српске Милорад Додик.

Хашки процес Караџићу биће настављен у понедељак, 8. априла.

Бивши лидер босанских Срба оптужен је и за геноцид у Сребреници, терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се