Читај ми!

Тужилаштво тражи пет година за Шаранчића

У завршној речи, Тужилаштво предложило да бивши директор Железница Миланко Шаранчић буде осуђен на најмање пет година затвора, а троје његових сарадника на три до четири и по године. Шаранчићеви браниоци су, с друге стране, предложили суду да њега и његове сараднике ослободе оптужбе.

У Специјалном суду у Београду данас је настављено суђење бившем директору "Железница Србије" Миланку Шаранчићу и његовим сарадницима због оптужби да су оштетили "Железнице Србије" за више од 1,2 милиона динара.

Тужилаштво је у завршној речи предложило Специјалном суду да бившег директора "Железница Србије" осуди на казну затвора не мању од пет година, а његове сараднике на три до четири и по године затвора, јер су то јавно предузеће оштетили за више од 1,2 милиона евра.

Шаранчићеви браниоци су, с друге стране, предложили суду да њега и његове сараднике ослободе оптужбе, наводећи да нема ниједног доказа да су извршили кривично дело и оштетили то предузеће.

Тужилаштво сматра да је из свих доказа изведених током суђења несумњиво утврђено да су они извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја на штету "Железница Србија", рекао је заменик тужиоца за организовани криминал Војислав Исаиловић.

За бившег помоћника директора за вучу и возна средства ЖТП "Београд" Зорана Милићевића тужилаштво је предложило казну не мању од четири и по године затвора, а за помоћника директора сектора за вучу и техничку документацију у истом предузећу Драгослава Пејчића тужилаштво је предложило казну не мању од од три године затвора. За заступника предузећа "Корел" из Лондона и одговорно лице у приватном предузећу "Сибекс" Милорада Челебића Тужилаштво је предложило казну не мању од четири године затвора.

Тужилаштво сматра да су криви због спорне набавке шест дизел електричних локомотива од Словеначких железница и 10 дизел моторних возила од шведске компаније "Sweden rail", јер је тај посао могао да се обави у Србији.

Према речима тужиоца Исаиловића, они су нанели штету за Железнице Србије у износу од 1.239. 207 евра с тим што је фактички износ много већи.

Локомотиве из Словеније купљене су по знатно вишој цени преко предузећа посредника, а не директно од словеначког понуђача, а исти је случај и са шведским локомотивама.

Шаранчићеви браниоци Велимир Јагић и Горан Петронијевић тражили су од суда да Шаранчића ослободи од оптужбе, као и остале оптужене, јер радње које им се стављају на терет не представљају кривично дело.

Након излагања завршних речи оптужених и њихових бранилаца, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде у том процесу, који је почео у јуну 2010. хапшењем Шаранчића.

Бивши директор "Железница Србије" провео је у притвору Окружног затвора у Београду више од 13 месеци, након чега је пуштен да се брани са слободе уз јемство. Он је ухапшен 2. јуна 2010, а у јануару 2011. је њему и његовим сарадницима почело суђење. Шаранчић је током излагања одбране за своје хапшење оптужио Демократску странку, наводећи да је процес против њега политички монтиран и да је ухапшен после сукоба са градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара