Читај ми!

Сведок: Караџић наређивао хумано поступање

Председник РС Радован Караџић наређивао је хумано поступање са заробљеницима, рекао бивши помоћник министра правде Републике Српске Слободан Авлијаш пред Трибуналом у Хагу. Авлијаш рекао да локалне власти, међутим, често нису поштовале те наредбе.

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, бивши помоћник министра правде Републике Српске Слободан Авлијаш рекао је пред Трибуналом у Хагу да је Караџић, током рата у БиХ, наређивао хумано поступање са заробљеницима, али да често локалне власти то нису поштовале, јавља дописник агенција Бета.

Караџић, у то време председник РС, оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ. По оптужници, хиљаде несрба биле су незаконито притваране, злостављане и убијане у логорима у РС, пре но што би их српске снаге протерале.

Авлијаш је, као 100. сведок одбране, изјавио да Караџић, "услед ратне ситуације", "објективно није могао да контролише активности кризних штабова на терену".

"Где је год могао, Караџић налагао да се безусловно ослободе цивили и обезбеди човечно поступање, у складу са међународним правом", рекао је сведок.

Сведок је рекао и да је октобра 1992, по налогу Владе, посетио центре за притворенике у РС, "после извештаја да је стање у затворима критично". У Приједору и Бањалуци обавестили су га да су сви "ратни заробљеници" већ одведени, а у Власеници је видео да "није било ни затвора, ни притвореника".

Званичници у Приједору, укључујући ратног градоначелника Миломира Стакића и шефа полиције Сима Дрљачу, по Авлијашовим речима, уверавали су га да је "сабирни центар" у Трнопољу распуштен, упркос супротним тврдњама медија и Црвеног крста.

Рекли су му и да су поновно отварање Трнопоља иницирали "неодговорни појединци тиме што су Муслимане наговарали да се окупе тамо да би били пребачени у иностранство".

Трибунал је Стакића осудио на 40 година затвора због прогона несрпског становниства. Дрљачу су 1996. убиле међународне снаге у БиХ, покушавајући да га ухапсе.

У сарајевској општини Хаџићи, Авлијаш је, како је рекао, затекао "хаос", због чега је обезбедио да притворени Муслимани буду пребачени у затвор Кула како не би били подвргнути одмазди због "мучења Срба" у притвору у Тарчину.

Авлијаш је, одговарајући на питања тужиоца Алана Тигера, потврдио да је у притвору званом "Бункер", у Вогошћи, који је раније назвао "ужасним местом", био сведок нехуманог понашања према притвореним Муслиманима и да је тражио да то престане.

Сведочио је и да су притворенике ту држали локални кризни штаб и "војска", који су му рекли да су сви Муслимани заробљени у зони борбених дејстава.

Провера те тврдње није била задатак сведока, већ само да утврди, како је рекао, да ли се са притворенима поступа у складу с међународним прописима и Караџићевим упутствима. 

Припадници паравојски мучили затворенике

Сведок је потврдио да је у складишту у Илијашу видео само притворене цивиле који су га молили да им помогне. Рекао је да је притвореницима пренео да се преговара о размени "сви за све", да би их "растеретио пакла у којем су се нашли". Та размена је касније пропала.

На сугестију тужиоца Тигера, сведок је изјавио да је у спортској сали у Хаџићима затекао 90 Муслимана које су припадници српских паравојски "ужасно мучили" и "жестоко злостављали".
Напоменуо је да су то били његови некадашњи суседи и да је је испословао да они буду пребачени у сарајевски затвор Кула где их је посетио и саслушао.

Упитан зашто није одмах утврдио да су његови суседи незаконито притворени и наложио да буду ослобођени, Авлијаш је одговорио да је био "обичан смртник" и да "није могао да интервенише". "Ко је много причао - није добро прошао. Требало је мудрости да се глава сачува", рекао је сведок.

На питање о 200 муслимана на Корићанским Стијенама које су августа 1992. убили припадници полиције из Приједора, Авлијаш је рекао да "нема оправдања" за тај злочин који је "укаљао част српског борца" и да је шефа приједорске полиције Дрљачу "требало одмах ухапсити".
Упитан да ли ли је знао да је Караџић 1993. одликовао полицијску станицу у Приједору и самог Дрљачу који је и унапређен, Авлијаш је одговорио одречно.

Пре Авлијаша, у Караџићеву одбрану је сведочио Томислав Пухалац, бивши припадник тајне полиције РС. Он је за избијање рата у Сарајеву окривио Странку демократске акције, тврдећи да су њене паравојске "Зелене беретке" и "Патриотска лига" нападале и протеривале и пљачкале Србе.

Суђење Караџићу се наставља сутра. Бивши лидер босанских Срба је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије