Читај ми!

Саслушани инспектори у случају "Контраст"

Инспектори противпожарне заштите уочили су у контролама новосадске дискотеке Контраст низ недостатака у области противпожарне заштите, речено је у наставку суђења оптуженима за изазивање пожара у тој дискотеци у којем је 1. априла 2012. погинуло шест особа.

У наставку суђења оптуженима за изазивање пожара у новосадској дискотеци Контраст инспектори противпожарне заштите су уочили низ недостатака у контролама у области противпожарне заштите.

Инспектори Славко Хајровић, Тихомир Вулевић и Маја Голубовић сведочили су да су претходних година контролисали Контраст и утврдили да има недостатака у противпожарној заштити.

Они су навели да је недостајала и пројектно-техничка документација, због чега су подношене кривичне пријаве против власника објекта Алојза Ганића (68), првооптуженог у процесу.

Хајровић је рекао да је са колегом Вулевићем марта 2008. године био у ванредној контроли у Контрасту и тада је закупцу Славиши Станишићу, другооптуженом у процесу, наложио да се уради излаз за евакуацију који до тада није постојао, а власнику објекта Ганићу да уради пројектно-техничку документацију.

"Приликом ванредне контроле марта 2008. године утврђено је да није обављена обука запослених о притивпожарној заштити, да недостају још два противпожарна апарата и да је евакуациони пут неадекватно обележен", навео је Хајровић.

Истакао је да је Станишић уважио примедбе, док Ганић ни после продужетка рока није прибавио пројектно-техничку документацију, па је против њега новембра 2011. године поднета прекршајна пријава, али је тек након избијања пожара сазнао да је та пријава одбачена. 

Маја Голубовић је рекла да је 7. априла 2010. године била у ванредној контроли с другим инспекцијама и полицијом и да је утврдила да није урађена обука запослених о противпожарној заштити, нити је постојао план обуке, а гасна инсталација није била видно обележена. 

"Реконструкција крова, односно постављање покретног крова је урађено без саглности", рекла је Голубовићева и нагласила да је "због чињенице" да у уговору о закупу нису биле разграничене обавезе о заштити од пожара, Ганићу наложено да предочи документацију.

"Због уочених неправилности поднела сам прекршајну пријаву, али сам тек касније сазнала да је одбачена, јер, по новом закону, приликом контролног прегледа, она не може да се подноси", рекла је инспекторка.

Против троје инспектора Управе за ванредне ситуације који су данас сведочили у Основном суду води се истрага због сумње да су злоупотребили службени положај и они ће бити саслушани 13. марта.

Оптужница Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду подигнута је против власника локала Алојза Ганића (68), двојице закупаца Славише Станишића (46) и Дејана Ратковића (36), као и против електричара који је обављао поправке у клубу Мирослава Папуге (50).

Они су оптужени као одговорни за изазивање пожара 1. априла 2012. године. и терете се за тешко дело против опште сигурности и изазивање опште опасности, јер нису одржавали електричне инсталације на одговарајући начин, нити су поштовали противпожарне прописе.

Суђење ће бити настављено сутра саслушањем инспектора грађевинске струке и других сведока.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара