Читај ми!

Сведок окривио Муслимане за рат

Још један сведок Радована Караџићев окривио Муслимане за рат. Томислав Савкић поновио исказе претходних сведока одбране да су Муслимани почели да се наоружавају и престали да се одазивају на позиве за мобилизацију у ЈНА.

У наставку одбране Радована Караџића од оптужби за прогон несрба широм БиХ, сведок Томислав Савкић изјавио је пред Хашким трибуналом да је муслиманска страна изазвала сукобе у општини Власеница.

Сведок Савкић, који је био председник српске општине Милићи и члан локалног кризног штаба, поновио је исказ многих сведока Караџићеве одбране да су Муслимани почели да се наоружавају 1991. и да формирају паравојне формације. Истовремено су, по налогу Странке демократске акције, престали да се одазивају на позиве за мобилизацију у ЈНА.

Те паравојске, по сведоку, упадале су у српска села и злостављале становништво, те заустављале возила на друмским барикадама.

Савкић је тврдио и да је Муслиманско национално веће БиХ крајем 1991. објавило намеру да "створи муслиманску државу и оружане снаге", после чега су Срби у Власеници и околини покушали да са Муслиманима постигну договор у циљу избегавања рата.

Тврдећи да није знао за документ "варијанта А и Б", којим је, по оптужници, Караџић у децембру 1991. наложио преузимање власти у општинама са српском већином, али и мањином, Савкић је потврдио да је српска општина Милићи формирана у марту 1992.

Иако је са Муслиманима, по речима сведока, био постигнут споразум о подели општине, СДА је отезала са његовом применом, "како би се омогућило да што је могуће више Муслимана напусти Власеницу". 

Почетком априла 1992, Срби су формирали кризни штаб и послали Територијалну одбрану да спречи напад муслиманских паравојски, за који су сазнали, посведочио је Савкић.

Према писаној изјави сведока, коју је Караџић увео у доказе, "преостало муслиманско становништво затим је напустило подручје", претходно тражећи од српских власти да им обезбеди превоз.

Као припадник ВРС, Савкић је, како је сведочио, био очевидац пропалих покушаја да се демилитаризује подручје око Сребренице из које је Армија БиХ нападала околна села.

Он је изјавио и да је, 15. јула 1995, у шуми видео велики број лешева Муслимана из колоне која је покушавала да се, после пада Сребренице, пробије ка Тузли. Тврдио је да су они страдали у међусобном обрачуну.

Караџић је оптужен и за геноцид над више од 7.000 муслиманских мушкараца у данима пошто је ВРС 11. јула 1995. заузела Сребреницу.

Као и претходни сведоци, Савкић је негирао да су Караџић и други лидери са Пала икада наредили протеривање или убиства Муслимана.

При свом исказу, Савкић је остао и након што му је у унакрсном испитивању тужитељка Ен Сатерленд предочила низ доказа о прогону муслиманских цивила из Власенице и околине и другим злоделима.

Савкић је негирао и да је био у контакту са начелником за безбедност Дринског корпуса ВРС Вујадином Поповићем, кога је суд у Хагу неправоснажно прогласио кривим за геноцид у Сребреници и осудио на доживотни затвор.

Суђење Караџићу, оптуженом и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, биће настављено у понедељак, 18. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво