Читај ми!

Сведок није препознао "Доктора Франкенштајна"

Заштићени сведок коме је извађен бубрег у приштинској клиници "Медикус" рекао је на суђењу седморици оптужених Албанаца да му никад није исплаћен новац који му је обећан. Иако му је показана фотографија, сведок није препознао турског доктора Јусуфа Сонмеза, за којим се трага.

На суђењу седморици Албанаца оптужених за илегалну продају органа, заштићени сведок коме је извађен бубрег у приштинској клиници "Медикус" рекао је да му никад није исплаћен новац који му је обећан. Сведок није могао да препозна турског доктора Јусуфа Сонмеза.

Украјинац под псеудонимом П.М. испричао је јуче како се, када је чуо да може да прода бубрег, заинтересовао и послао мејл након чега га је контактирала непозната особа на руском језику, пише портал Балкан инсајт.

После тога му је послата авионска карта у Кијев и он је преко Истанбула дошао у Приштину почетком септембра 2008. године.

Затим је био подвргнут операцији на којој му је одстрањен бубрег на клиници у Приштини чијег тачног имена није, међутим, могао да се сети, као ни ничијег имена са клинике.

"Вече пошто сам стигао у Приштину, они су ме позвали да видим особу која ће извести операцију. То је био мушкарац, старости око 50 година", рекао је сведок.

Према његовим речима, за бубрег му је обећано 30.000 долара, али после интервенције није добио новац.

"Пола године после операције, видео сам чланак на Интернету о томе да се за овом особом трага... У чланку је писало да је он Турчин. Сећам се његових бркова и кратке косе", додао је сведок.

Он, међутим, није могао да потврди да ли је реч о Јусуфу Сонмезу, турском доктору наводно умешаном у трговину органима, чак и пошто му је Џонатан Рател, специјални тужилац Еулекса, показао Сонмезову фотографију на суђењу.

"Видим човека са наочарима, али не могу да се сетим", рекао је сведок.

Случај пред судом у Приштини заснива се на наводима да су сиромашни донори органа и богати примаоци довођени у клинику "Медикус" на Косову где су извођене илегалне трансплантације бубрега.

Према наводима оптужнице, на клиници је обављено 30 илегалних операција пресађивања бубрега, а оптужено је седам Албанаца, укључујући Луфтија Дервишија, власника "Медикуса".

Сиромашни људи наводно су довођени из Турске, Русије, Молдавије и Казахстана, под лажним обећањем да ће добити и до 15.000 евра за своје бубреге.

Два турска доктора Сонмез и Кенан Демиркол су такође оптужени за учешће у трговину органима. Сонмез је ухапшен у Истанбулу у јануару 2011. године, али је касније пуштен уз кауцију.

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да је турски доктор Сомнез недавно побегао из Јужноафричке Републике.

"Због тога што не признаје Еулексов правни систем, ова земља није реаговала на захтев за изручењем. ЈАР не признаје Косово и нису могли да га изруче непостојећој држави", навео је Вукчевић.

Суђење у случају "Медикус", којим се седморо оптужених терете за кријумчарење људи, организовани криминал, незаконито обављање медицинских делатности, почело у октобру 2011. године у Окружном суду у Приштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво