Читај ми!

Сабљица: Разлике у налазима о гранатама

Сведок оптужбе Мирза Сабљица потврдио је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да је било разлика у налазима сарајевске полиције и Унпрофора о неколико експлозија граната у којима су страдали цивили 1994. године. Сабљица, који је у тим истрагама учествовао као балистичар, назначио је да остаје искључиво при резултатима до којих је он дошао.

Било је разлика у налазима сарајевске полиције и Унпрофора о неколико експлозија граната у којима су страдали цивили 1994. године, потврдио је Мирза сабљица који је сведок оптужбе на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом.

Генерал Младић, тадашњи командант Војске Републике Српске, оптужен је за терор над цивилима у Сарајеву гранатирањем и снајперисањем, од 1992. до 1995. године.

У оптужници се наводи да су три гранате које су 22. јануара 1994. године у сарајевском насељу Алипашино поље убиле шесторо, а раниле петоро деце, биле испаљене са положаја ВРС.

На сугестију Младићевог браниоца Бранка Лукића, Сабљица је потврдио да је Унпрофор утврдио да је прва граната била испаљена са територије под контролом Армије БиХ.

Рекао је и да је правац долета гранате који су одредиле међународне снаге поклаопао са његовим налазом, али да су у истом правцу били и положаји ВРС.

Сведок је поновио да није могло бити балистички утврђено тачно место са којег су гранате биле испаљене, нити која је страна то урадила.

Младићев адвокат сведока је испитивао и о истрази о експлозији три гранате у Ливањској улици на Кошевском брду, које су 8. новембра 1994. године, убиле троје цивила, од којих су двоје били малолетни брат и сестра.

Сабљица је потврдио да је Унпрофор и у том случају утврдио да је прва граната долетела с положаја АБиХ, наглашавајући, међутим, да су "плави шлемови" користили погрешне таблице за израчунавање даљине с које су пројектили испаљени.

На сугестију браниоца Лукића да је због тога дошло до "сукоба" босанских и међународних истражитеља, сведок је рекао да је било "разлике у мишљењима", али да су његов и налаз Унпрофора о правцу из којег је граната долетела били идентични.

Сабљица је посведочио и да екипа МУП БиХ, коју је предводио Драган Миоковић, није добро одредила правац из којег је долетела једна од граната. "Морате о томе њега да питате", рекао је сведок.

Након што му је Младићев адвокат цитирао два извештаја МУП-а БиХ у којем су наведена два различита правца и угла долета истих граната, Сабљица је прокоментарисао да ниједан од тих налаза није балистички и да "нису релевантни за одређивање правца".

Миоковић је, сведочећи раније на суђењу Караџићу, изјавио да је истрагом коју је он био спровео утврђено да су све три гранате долетеле са положаја ВРС.

Током унакрсног испитивања, Сабљица је потврдио и да су истражитељи све нападе на грађане и трамваје из пешадијског оружја у центру Сарајева називали "снајперисањем", будући да су се догађали на улици званој "Снајперска авенија".

Поновио је, међутим, да су претпоставке истражитеља потврђене после рата када су у солитерима на Грбавици пронашли снајперска гнезда ВРС.

Тужиоци ће сутра наставити извођење доказа против генерала Младића, оптуженог и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво