Читај ми!

Тужилаштво о случају Радуловић

Тужилаштво за организовани криминал затражило од полиције да истражи "природу и карактер" контаката државних функционера и службеника са Родољубом Радуловићем, чланом нарко-клана Дарка Шарића.

Поводом извештаја Управе криминалистичке полиције о комуникацијама и сусретима појединих државних функционера и службеника са Родољубом Радуловићем, оптуженим чланом Шарићевог клана, Тужилаштво за организовани криминал доставило је дирекцији полиције захтев за прикупљање потребних обавештења.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да је Тужилаштво од полиције затражило да предузме све радње и мере из своје надлежности како би се разјаснила природа и карактер тих контаката и комуникација, а пре свега утврдило да ли је том приликом дошло до одавања података који представљају службену тајну.

"Такође је затражено да се изврши анализа материјала добијеног применом мера тајног надзора  и утврди да ли је након тих контаката дошло до неких промена у комуникацији лица према којима су примењиване мере тајног надзора, а пре свега да ли су те комуникације прекинуте, да ли је дошло до промене до тада коришћених СИМ картица" телефона, садржине комуникација, да ли је дошло до коришћења нових жаргона шифрованих израза и појмова", рекао је Радисављевић.

Реч је о материјалу који су прикупили БИА и Управа криминалистичке полиције по наредби истражног судије Специјалног суда, а на захтев Радисављевића.

Аудио и видео снимци тајног надзора су, како сазнајемо, већ две и по године у предметима који се против Дарка Шарића воде због прања пара и кријумчарења наркотика.

Радисављевић је прецизирао да је реч о материјалу који су суду доставили Безбедносно-информативна агенција и УКП, а који је прикупљен по наредби истражног судије за примену мера тајног надзора и комуникација.

"Тај материјал налази се у судским списима и коришћен је у до сада спроведеним истрагама, а користи се и у истрагама које су у току. У оптужници подигнутој против Радуловића, која је потврђена 1. фебруара ове године, предложено је да се тај материјал изведе и на главном претресу (суђењу)", рекао је Радисављевић.

Такође је, како је навео, од полиције је затражено да утврди који су подаци на предмету "Шарић" били познати појединим државним функционерима и службеницима, како су дошли у посед таквих података, да ли су за то били овлашћени и, ако нису, ко им је, када и на који начин то омогућио.

Захтевано је да се доставе и подаци из званичних евиденција Министарства унутрашњих послова о посетама појединих осумњичених припадника организоване криминалне групе одређеним државним функицонерима, додао је Радисављевић.

Он је истакао да се захтев за прикупљање обавештења односи не само на лица чији су контакти забележени преко мера тајног надзора над осумњиченима, већ и на све друге функционере и запослене који су на својим функцијама могли имати значајна сазнања о том предмету а за која полиција, евентуално, поседује обавештајне податке да су били у контакту са осумњиченима.

Премијер Србије у суботу је потврдио да се састајао са Радуловићем у децембру 2008. године, а његов бивши шеф кабинета Бранко Лазаревић такође се повезује као један од контакта нарко-групе одбеглог Дарка Шарића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво