Читај ми!

Полиција против криминалаца у Нишу

После скоро три године без шефа полиције, Ниш добија помоћ из Београда. Помоћник директора полиције Срђан Грекуловић каже да се тренутна ситуација, која је довела до формирања нарко-кланова, "брзо може довести у ред".

Неколико инцидената у претходних десетак дана у Нишу узнемирили су грађане и отворили питање да ли су Нишлије и гости тога града безбедни. И потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да је ситуација све опаснија. Како Ниш нема начелника полиције скоро три године, директор полиције у тај град послао је свог помоћника да помогне у решавању нагомиланих проблема.

Безбедносној слици овог града не доприноси ни када човек страда у експлозији аутомобила свега стотину метара од полицијске станице.

Данашње приче подсећају на Ниш из деведесетих година 20. века у којем су се криминалци обрачунавали на улицама усред бела дана, или када је један криминалац сваког дана плаћао петогодишњем дечаку ромске националности 50 марака да би му откључао и упалио аутомобил јер се плашио да му је подметнута бомба.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић верује да је Ниш безбедан град, али и признаје да је "ситуација у граду тежа јер град 30 месеци нема првог човека полиције".

После скоро три године без првог човека полиције, у Ниш стиже помоћ из Београда.

Помоћник директора полиције Срђан Грекуловић каже да је нормално да се формирају кланови који се баве трговином наркотика када је наркоманија присутна на улици, али и да "то брзо може да се доведе у ред".

"Чуо сам за један већи клан. Ту сам кратко, али сам са људима који су одговорни за то у полицијској управи обавио разговоре. Наравно, ради се на процесуирању и биће резултата. Нема клана који је јачи од државе", оцењује Грекуловић.

Ситуацију додатно отежава што је Ниш годинама познат као транзитна станица нарко-пута од Блиског истока ка Западној Европи.

"Ми смо на то указивали последње две, три године - да је стање у Нишу из дана у дан горе, да се формирају криминални кланови, уклучујући ту и нарко-кланове", каже Момчило Видојевић из Независног полицијског синдиката.

Полицију чека још један задатак. Међу извршиоцима кривичних дела све је више омладине. Последњи подаци показују да деца иду и наоружана у школу.

"То је оно што узнемирава и указује на правац у којем треба деловати-подизање опште културе, едукација, школство, помоћ породицама", објашњава социјални психолог Владимир Нешић.

У међувремену, полиција ради на расветљавању случаја подметања експлозива под путнички аутомобил када је једна особа погинула, а локал и више станова оштећено.

За Нишлије је можда охрабрујућа најава новог челника полиције да ће се криминалу убрзо стати на пут.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво