Читај ми!

Ослобођени оптужени за злочин у Оптеруши

Ослобођени Албанци оптужени за ратни злочин у српском селу Оптеруша у општини Ораховац 1998. године, саопштио Еулекс. Мешовито судско веће Основног суда у Призрену утврдило да није доказано да су застрашивали и терорисали мештане овог села.

Мешовито судско веће Основног суда у Призрену ослободило је Ејупа Кабашија и Сокоља Битићија и још пет особа оптужби за ратни злочин у српском селу Оптеруша јула 1998. године, саопштио је Еулекс.

Судско веће утврдило је да оптужени Ејуп Кабаши и Сокољ Битићи нису починили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, пошто није доказано да су они у јулу 1998. године применили мере застрашивања и терора против становника села Оптеруша српске националности. 

Оптужени Мустафа Хоти, Миљаим Хоти, Насер Хоти, Неџмедин Бериша и Јетула Кабаши проглашени су невиним, зато што није доказано да су они помагали Ејупу Кабашију у извршењу наведених злочина, наводи се у саопштењу.

Веће је састављено од једног Еулексовог судије и двојице локалних судија, а случај је био кривично гоњен од Еулексовог специјалног тужиоца из Канцеларије специјалног тужиоца Косова.

Фонд за хуманитарно право Косова саопштио је јуче да је пресуда донета у поновљеном првостепеном поступку у односу на Ејупа Кабашија, као и све оптужене за пружање помоћи починиоцу након извршења кривичног дела.

У односу на оптуженог Сокоља Битићија, то је био први првостепени поступак.

Фонд је навео да је у кратком образложењу након објављивање пресуде 1. фебруара, председница мешовитог већа судија Мариола Пасник истакла да веће на основу доказа изведених у току поступка није могло да утврди да ли су оптужени били учесници напада на Србе у Оптеруши.

Фонд подсећа да су сведокиње, које су биле жртве напада, у својим изјавама више пута истакле да су наредног јутра након напада оптужене виделе у дворишту куће где су се налазили сви Срби из Оптеруше.

У саопштењу се наводи да пресуда из поновљеног првостепеног поступка не може сматрати коначном тачком на овај случај, јер се ради о једном од најтежих злочина почињених током рата на подручју општине Ораховац.

"Случај нестанка осморице Срба и расељавања преосталог српског становништва мора бити расветљен, а пред правосудним органима стоји обавеза да испитају до краја, да идентификују и примерено казне починиоце. Једино ће тако моћи бити остварена правда и задовољење породице жртава", наводи Фонд у сапштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво