Читај ми!

Кредити и путарина обнављају путеве

За рехабилитацију аутопутева и магистралних путева у Србији потребно је најмање 400 милиона евра. Осим иностраних кредита од 300 милиона евра, који ће се повлачити од следеће године, "Путеви Србије" обезбедили четвртину потребне суме из путарине.

У наредне четири године, у путну мрежу Србије треба уложити најмање 400 милиона евра са којима се, према плану, треба рехабилитовати више од 150 километара аутопутева и још толико километара регионалних и магистралних путева. "Путеви Србије" обезбедили су од путарине четвртину потребне суме.

Инвестиције нових праваца Коридора 10 за сада износе око милијарду и по евра, а Србија ће морати да од Светске банке, Европске банке за обнову и развој и Инвестиционе банке у наредне четири године повуче око 300 милиона евра.

Први новац од 100 милиона долара већ је одборен од Светске банке.

Зоран Дробњак из Јавног предузећа "Путеви Србије" рекао је да је преговарано са Европском инвестициониом банком која ће дати 130 милиона евра.

Према његовим речима, Европска банка за обнову и развој даће 100 милиона евра, а "Путеви Србије" ће обезбедити још 100 милиона евра, у наредне три до четири године.

Кредити ће се повлачити већ следеће године. Економисти кажу да се у време кризе политичари лако опредељују за нове инвестиције.

"Морамо довести у корелацију колико нам иде на расход и колико ће тај расход имати утицаја на нашу привреду и запошљавање", истиче економиста Милан Ковачевић.

Путарска предузећа сматрају да је свака инвестиција у путеве исплатива, да су делови пута изграђени деведесетих година зрели за обнову и да их је сада јефтиније поправити него поново градити.

Милан Бојовић из "Путева Ужице" каже да је обнова аутопута неопходна, нарочито северног крака Коридора 10.

Километар аутопута рачуна се, каже Бојовић, од 200 до 300 хиљада евра без рачунице осталих пратећих објеката који се морају урадити уколико се наплаћује аутопут.

Према независном истраживању "Ирапа", Србија је по путној мрежи испред Румуније, Бугарске, Црне Горе, Македоније, а иза Хрватске , Словеније и Мађарске. Да би се у потпуности обновило 16.000 километара српских путева, биће потребне 2,2 милијарде евра у наредних 10 година, кажу у "Путевима Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара