Читај ми!

"Сваровски" долази у Суботицу

Влада Србије и аустријска компанија "Сваровски" потписали Меморандум о разумевању, чиме су створени предуслови да та компанија у децембру почне да гради фабрику у Суботици. Око 600 Суботичана добиће посао, а инвестиција је вредна 40 милиона евра.

Представници Владе Србије и компаније "Сваровски" потписали су Меморандум о разумевању, чиме су створени предуслови да водећи светски произвођач кристала за накит инвестира у отварање фабрике у Суботици.

Меморандум су у згради председништва Србије потписали министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, градоначелник Суботице Саша Вучинић и амбасадор Аустрије Клеменс Која.

Министар Ћирић је истакао да већ данас отпочињу припремне радње како би у децембру компанија "Сваровски" отпочела градњу производне хале у Суботици.

Ћирић је прецизирао да ће инвестиција у првој фази бити вредна 15 милиона евра, а у другој 25 милиона евра и да ће за почетак посао у фабрици добити 600 грађана Суботице.

"Ова инвестиција и присуство "Сваровског" показује зашто је Србија у 2011. години лидер у привлачењу страних инвестиција у региону", рекао је министар Ћирић и констатовао да је Србија још једном показала да је веома атрактивна за стране инвеститоре.

Меморандум је требало да потпише члан извршног одбора компаније "Сваровски" Маркус Лангес Сваровски, који није могао да слети у Београд због магле.

"Магла је данас омела авион представника Сваровског да слети у Београд, али неће ометати инвестиције Сваровског у Србији", рекао је амбасадор Аустрије Клеменс Која.

Аустријски амбасадор се у име представника фабрике захвалио Влади Србије на свим припремним радњама и сарадњи током осам месеци договора око улагања, као и на проналажењу најбоље локације за изградњу фабрике.

Висококвалитетни производи из Србије

Која је истакао да одлука да "Сваровски" дође у Србију сведочи о намери да се у Србији производе висококвалитетни производи.

Градоначелник Суботице Саша Вучинић каже да је почело инфраструктурно опремање парцеле, на којој ће бити грађена фабрика.

"Очекујем да ћемо и на овом примеру потврдити епитет града који најбрже издаје грађевинске дозволе и на тај начин допринети да и за неке будуће инвеститоре будемо још атрктивнији", рекао је Вучинић.

Реч је, иначе, о првој фабрици "Сваровског" ван Аустрије, а Србија је добила инвестицију у конкуренцији са више земаља које су исказале интересовање за сарадњу са том мултинационалном компанијом.

У преговорима са водећим светским произвођачем учествовали су представници Министарства економије и регионалног развоја и Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) у сарадњи са амбасадом Аустрије.

"Сваровски интернешенал холдинг АГ" бави се производњом кристала за накит и украсне фигуре, као и материјала од кристала за модну индустрију и кристалне лустере. Ова компанија послује у 120 земаља широм света и запошљава 23.000 људи, а прошле године имао је обрт од 2,06 милијарди евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара