Читај ми!

Сарадња Србије и Турске

Мирко Цветковић и Реџеп Тајип Ердоган разговарали о унапређењу сарадње између Србије и Турске и изразили жељу да се решавају конкретна питања. Цветковић говорио на Црноморском форуму, тек пошто је организатор из сале удаљио представника Косова.

Премијери Србије и Турске Мирко Цветковић и Реџеп Тајип Ердоган сагласили су се данас у Истанбулу да две земље треба да наставе интензивне контакте на највишем политичком нивоу, јер је то сигнал и за продубљивање економских односа.

Током састанка је изражена жеља да се решавају конкретна питања која су отворена. Ту бих, пре свега, поменуо у оквиру унапеђења економске сарадње области као што су пољопривреда и могућност извоза неких пољопривредних производа, који су за нас интересантни, истакао је премијер у изјави Танјугу.

Цветковић је навео да је на састанку било речи и о сарадњи у области инфраструктуре, пре свега учешћу турских предузећа у финансирању изградње инфраструктурних објеката у Србији.

Према његовим речима, на састанку са турским премијером указано је и да би обим трговинске размене две земље који на годишњем нивоу сада износи око 420 милиона долара требало да у једном тренутку достигне две, па и три милијарде долара.

Осим о економским питањима, разговарало се и о интензивирању културне сарадње и потписивању билатералног споразума о отварању културних центара, српских у Турској и турских у Србији.

Премијер Цветковић је данас говорио и у уводном делу Црноморског енергетског и економског форума, где је истакао да је Србија отворена за учеће у пројектима чији је циљ јачање безбедности енергетског снабдевања.

Премијер је рекао да је Србија отворена за технолошко унапређивање и ширење транспортно-складишних капацитета, као и за мрежно регионално повезивање.

Премијер Србије је најпре одбио да учествује на Форуму због присуства косовског министра за економски развој Бесима Бекаја. Тек након што су организатори замолили Бекаја да изађе из сале, премијер је одржао своје излагање.

Бекај, међутим, негира да је морао да напусти заседање. "Нико није од мене затражио да напустим салу како је пренето у медијима", рекао је Бекај агенцији Бета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара