Читај ми!

Како искористити новац од кредита?

Рок за подношење захтева за субвенционисане кредите истиче 1. децембра. Пољопривредници, који су већ узели кредит, искористили су га за повећање производње или репрограмирање старих дугова. Неки, пак, избегавају кредит због нестабилног тржишта.

Да би подстакло улагања у пољопривреду, надлежно министарство летос је омогућило регистрованим газдинствима да, по повољним условима, узму кредите. Максимални износ за домаћинства је пет милиона динара, а за задруге 15 милиона динара, уз камату од осам одсто и рок отплате до три године.

Пољопривредник Стојадин Читаковић је међу првима поднео захтев за кредит. Пет милиона динара искористио је за куповину 20 јуница, проширење штале и набавку нове опреме. Сада на фарми има 60 крава.

"Мени се производња млека повећала са 450 на 900 литара млека. Од те производње враћам кредит сваког месеца и разлика новца ми остаје за функционисање газдинства", изјавио је Читаковић.

За разлику од њега, Бранко Симић је кредитом репрограмирао стари дуг. Уместо да је 450 хиљада динара, које је прошле године узео и уложио у сетву вратио одједном - на крају рока отплате кредита, сада их враћа кроз месечне рате од око 40.000 динара.

"За тај кредит од 450.000 требало је пет грла ухранити, да га вратим и да остане неки динар и мени. Сад плаћам месечно и опет је лакше", рекао је Симић.

Слободан Милинковић, који се бави и сточарством и воћарством, у производњу улаже онолико колико има. За сада се не одлучује да узме кредит, јер је, каже, тржиште још нестабилно, а пласман неизвестан.

"Бавим се производњом шљива. Када бих вам показао откупне листове од пре пет, шест година до ове године видели бисте колике су  разлике у цени шљиве биле, колика је разлика у цени нафте... Пре пет година могао сам да дајем шљиву по 21 динар, а истој сушари ове године сам дао по 14", рекао је Милинковић.

Од јула је одобрено око 8.000 кредита у вредности од око три и по милијарде динара. Новац се највише тражио за биљну производњу. Како интересовања још има, рок за подношење захтева за субвенционисане кредите продужен је до 1. децембра. Недовољно информисаним пољопривредницима однедавно помажу агрономи-саветници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара