Читај ми!

Потези премијера под лупом

Иако је европско финансијско тржиште поздравило избор нових лидера грчке и италијанске владе, берзе с нестрпљењем ишчекују да ли ће они успети да спрече крах еврозоне.

Све очи упрте су у италијанског и грчког премијера, Марија Монтија и Лукаса Пападемоса и њихове наредне потезе у спречавању дужничке кризе. Берзе с нестрпљењем ишчекују да ли ће они успети да спрече крах еврозоне.

Мандатара италијанске владе Марија Монтија данас чека најтежи део у формирању нове владе - састаје се са делегатима Берлусконијевог блока.

Иако је бивши премијер саопштио да ће подржати нову, технократску владу, Монти после јучерашњих разговора са мањим партијама, тражи стрпљење.

"Не игноришем важност тржишта, али ми смо у демократији и потребно нам је извесно време и стрпљење. Никад нисам изговорио речи крв, зној и сузе. Можда јесам жртвовање и зато је позитивно то што све политичке партије с којима сам разговарао разумеју кроз колико озбиљан период пролазимо", каже Монти.

Истовремено, нови премијер Грчке очекује од Парламента да његовој влади у среду да поверење, јер нико не жели да земљу доведе у ситуацију да напусти еврозону.

"Ова влада је добила огроман задатак, непропорционалан договореном року трајања. Зато морамо одмах да почнемо да радимо, и то великом брзином. За економске реформе неопходна је помоћ европских партнера и ММФ-а, као и примена новог програма фискалног прилагођавања", каже Лукас Пападемос, премијер Грчке.

Анализирајући стање грчке привреде, Пападемос објашњава да би проблем рецесије и стопе незапослености, погоршан мерама штедње, које су захтевале Европска унија и ММФ, могао да буде ублажен реформама и посебно искорењивањем утаје пореза.

Критичари кажу да управо тај сегмент реформи изазива највећи бунт код Грка. Запослени у јавном сектору су за данас најавили први протест против Пападемосове владе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво