Читај ми!

Строга контрола јавних набавки

Управа за јавне набавке биће реформисана и ојачана, а основни циљ је повећање транспарентности у систему јавних набавки, рекао за РТС државни секретар Министарства финансија Горан Радосављевић. Управа ће бити укинута за шест месеци од ступања на снагу измена закона, сазнаје РТС.

Нацрт новог закона о јавним набавкама у Србији је припремљен, а јавна расправа трајаће до краја године. 

Државни секретар Министарства финансија Горан Радосављевић изјавио је да је законским новинама предвиђено да све институције које се тренутно баве јавним набавкама буду реформисане и ојачане и да је основни циљ повећање транспарентности у систему јавних набавки.

"Управа за јавне набавке ће бити додатно ојачана и биће јој дата додатна овлашћења и додатни механизми како би могла да контролише пре свега наручиоце. Биће формирано и ново тело које ће се бавити централизованим јавним набавкама, рекао је Радосављевић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Међутим, РТС сазнаје да ће Управа бити укинута најкасније 6 месеци од ступања на снагу измена закона када ће почети да ради нова, централизована управа. Коначан нацрт закона требало би да се објави сутра.

Радосављевић је порекао да ће Управа бити укинута, одговоривши да ће централно тело спроводити централне јавне набавке, док ће се Управа за јавне набавке постати део Министарства финансија и бавити се надзором над наручиоцима и надзором над Управом за централне јавне набавке. 

Према његовим речима, нацрт измена и допуна овог закона представљен представницима у Бриселу, Светске банке и ММФ-а и да су прве реакције за сада позитивне.

Државни секретар је најавио да ће до тренутка ступања на снагу измена и допуна овог закона функционисати постојећи закон у овој области, тако да не постоји могућност да се јави "вакуум".

Радосављевић је навео да је прошле године кроз јавне набавке прошло око 273 милијарде динара и да скоро милијарду евра пролази кроз јавне набавке које се никад не објављују или кроз преговарачки поступак без претходног објављивања.

Велики део јавних набавки није транспарентан, а законским изменама смањиће се за две трећине изузеци од необјављивања, најавио је Радосављевић, додајући да ће закон оставити могућност строгих контрола и строгих казни да би се сузбила корупција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво