Читај ми!

Инвестиције у енергетику

Изласком НИС-а на тржишта региона очекују се инвестиције у нафтном сектору од 1,5 милијарди евра, каже Петар Шкундрић. Једна од највећих инвестиција је реконструкција Рафинерије нафте у Панчеву у коју ће бити уложено 470 милиона евра.

Саветник за енергетику премијера Србије Петар Шкундрић рекао је да се у наредне три до четири године очекују инвестиције од 1,5 милијарди евра у нафтном сектору захваљујући изласку Нафтне индустрије Србије на тржишта региона.

Шкундрић је на конференцији за Југоисточну Европу "Нафта и гас 2011" рекао да НИС планира ширење малопродајне мреже у региону и реализацију истраживања нафте и гаса.

Према речима саветника премијера, једна од највећих инвестиција НИС-а је реконструкција Рафинерије нафте у Панчеву која ће бити завршена 2012. године у коју ће бити уложено 470 милиона евра.

У Србији постоје доказане резерве сирове нафте од 10 милиона тона, а резерве гаса од 35 милијарди кубних метара, рекао је Шкундрић.

Петар Шкундрић је рекао да у Србији постоји неколико неконвенцијалних налазишта нафте из уљаних шкриљаца, и додао, да је најбоље истражено налазиште у басену Алексинца где се процењује да су резерве око 200 милиона тона нафте.

У алексиначком басену, према речима Шкундрића, процењује се да има 2,1 милијарду тона уљаних шкриљаца са просечним садржајем уља од око 10 одсто.

Шкундрић је рекао да се планира повезивање Србије гасоводима са Бугарском, Румунијом и Хрватском и подсетио је у току реализација гасовода Јужни ток, као и да те гасоводне везе треба да повећају сигурност снабдевања потрошача у Србији гасом.

На данашњем скупу закључено је да ће реализацијом пројеката у енергетици, Србија постати значајна транзитна зона, што ће омогућити привлачење нових инвестиција, као и да је неопходно повезивање земаља у региону гасоводима, нафтоводима и проналажење различитих извора енергената да би се обезбедила сигурност у снабдевању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара