Читај ми!

Помоћ најсиромашнијим општинама

Најсиромашније општине у Србији до 15. децембра могу да пријаве пројекте који ће се финансирати из НИП-а. Осим новца, сиромашним општинама једнако је важна и помоћ у едукацији људи како би пројекти за које конкуришу били успешно реализовани.

Следеће године, биће настављен програм Националног инвестиционог плана за развој најнеразвијенијих општина у Србији, који је ове године замрзнут, најављују из Министарства економије и регионалног развоја.

Представнике најнеразвијенијих општина из Министарства позивају да учествују на конкурсу за финансирање пројеката средствима НИП-а. Рок за пријаве је 15. децембар.

Нежељену титулу најнеразвијенијих и најсиромашнијих у Србији носи 46 општина у којима живи 800.000 људи. Да би привукле инвеститоре и отвориле преко потребна нова радна места, морају најпре да обезбеде минимум услова за нормалан живот.

"Ми смо се трудили да кроз програм подршке најнеразвијенијм општинама променимо услове живота. Многе од њих нису чак имале ни исправну воду за пиће, а камоли добре услове за живот", каже државни секретар Министарства економије и регионалног развоја Милан Ђокић.

Од општина се, у недостатку новца, очекује да макар обезбеде земљиште за инвеститоре и заврше пројектну документацију за градњу инфраструктуре. Међутим, негде је тешко пронаћи и људе који то знају да ураде.

"Многи гости који су посетили Трговиште рекли су да је овде бог дао све, остало је људски фактор. У малим општинама где је миграција изражена људи су отишли у велике градове", каже председник те општине Дарко Томић.

Друге општине направиле су прве кораке како би се скинуле са списка најнеразвијенијих, али даље не могу саме.

"Успели смо да доведемо првог јужнокорејског инвеститора 'Јуру', која је запослила 1.300 људи и подигла ниво живота. Ми смо показали као општина да можемо да примимо велике инвеститоре и да им дамо оно што је потребно да они ту и остану", истиче Драгана Живановић из општине Рача.

Осим новца, сиромашним општинама једнако је важна и помоћ у едукацији људи како би пројекти за које конкуришу били успешно реализовани.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара