Пола милијарде долара од оружја

Српска одбрамбена индустрија је 2009. године склопила послове у вредности од 467 милиона долара, за шта је издато 360 дозвола. Највише оружја отишло је у САД, Ирак и Италију.

Министарство економије и регионалног развоја је током 2009. године издало 360 дозвола за извоз наоружања и војне опреме у укупној вредности од око 467 милиона долара, преноси Танјуг.

У истом периоду министарство је издало и 182 дозволе за увоз наоружања и војне опреме у укупној вредности од 11,26 милиона долара.

У националном Извештају о извозу наоружања на Западном Балкану који је данас представљен у центру "Сава" наводи се да је Србија највише наоружања и војне опреме извезла у САД, затим у Ирак, Италију и Белгију и ове земље чине око 85 одсто укупног извоза.

Извештај је урадио Центар за контролу стрељачког и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи (СЕЕСАК).

Највише војне опреме Србија је увезла из Руске федерације, затим из БиХ, Француске и Немачке.

"У структури српског војног извоза доминира оружје и аутоматско наоружање калибра 12,7 мм или мањег, затим стрељачко и лако оружје, као и услуге ремонта и одржавања оружаних система", изјавила је Јасмина Роскић из Министарства економије и регионалног развоја.

Ово су подаци из годишњег извештаја о реализацији спољно-трговинског промета ове врсте робе за 2009. годину који је усвојен на седници Владе Србије јуна 2011. године.

У извештају пише и да је укупно уговорених послова наплаћено 145,5 милиона долара, с тим да су у 2009. години наплаћени и послови уговорени претходних година.

По вредности уговореног извоза предњаче САД са 245,6 милиона долара, али је преко Америке то оружје ишло у Мексико, Канаду, Авганистан и Еквадор.

Међу десет најбољих купаца српског оружја нашли су се Ирак са вредношћу уговора од 62 милиона долара, затим Италија са 22, а Белгија са 20, Кенија и Бугарска по 15, Кипар 9, Немачка и и Египат по 6, и карипска држава Свети Китис и Невис са 5,7 милиона долара.

Србија је извезла наоружање у 60 земаља од којих су 16 чланице Европске уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара