Читај ми!

Србија енергетски неефикасна

Србија на самом дну европске лествице по питању енергетске ефикасности са око 600.000 енергетски неефикасних кућа. Чувањем и уштедом енергије, Србија би смањила увоз енергената и енергетску зависност, каже министар Оливер Дулић.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања, Оливер Дулић, саопштио је да је Србија на самом дну европске лествице када се ради о енергетској ефикасности, с обзиром на то да у њој постоји око 600.000 енергетски неефикасних кућа.

"Ми смо енергетски неефикасно друштво, нису у питању само куће и други стамбени објекти већ и јавни објекти, болнице, школе, општинске зграде, индустрија", рекао је министар Дулић на Великом форуму менаџера чија је тема унапређење енергетске ефикасности у Србији.

Дулић је нагласио да у области обновљивих извора енергије и повећању енергетске ефикасности лежи огроман потенцијал за привредни развој, као и да би у тој грани привреде могло бити отворено од 8.000 до 10.000 нових радних места.

Према Дулићу, Србија је спремна за повећање енергетске ефкасности и финансирање тих пројеката чијом реализацијом би могла да уштеди огроман новац.

Министар је напоменуо и да постоји велики број извора за финансирање енергетски ефикасних пројеката и да је само из Фонда заштите животне средине за ту намену одређено око 200 милиона динара.

Дулић је рекао да је планирано оснивање Фонда за енергетску ефикасност са буџетом од око 30 до 50 милиона евра којим би били финансирани пројекти енергетске ефикасности. Према Дулићу, значајна средства за реализацију тих пројеката, Србија би могла да добије и из претприступних фондова ЕУ.

Дулић је истакао да је Министарство животне средине донело низ правилника за повећање енергетске ефикасности зграда, као и да ће држава субвенционисати кредите под веома повољним условима како би грађани могли да обложе своје куће.

Грађанима би уложен новац био враћен у веома кратком року из уштеда које би остварили због смањења потрошње енергената, сматра Дулић.

Дулић је истакао да је посебно важно и да грађани развију свест о значају енергетске ефикасности и да науче да се другачије понашају у погледу штедње и чувања енергије.

Министар је закључио да би повећањем енергетске ефикасности, Србија смањила увоз енергената и енергетску зависност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво