Читај ми!

Србија главни трговински партнер Црне Горе

За осам месеци ове године, српска предуѕећа у Црну Гору извезла робу вредну 350 милиона евра, док је црногорски извоз у Србију износио око 50 милиона евра.

Србија је, на основу података за осам месеци ове године, главни спољнотрговински партнер Црне Горе, изјавио је Танјугу директор представништва Привредне коморе Србије у Подгорици Радивоје Рашовић.

Рашовић наводи да је у том периоду у Црну Гору из Србије увезено робе у вредности око 350 милиона евра, док је црногорски извоз у Србију износио око 50 милиона евра.

Представник Привредне коморе Србије у Подгорици истакао је да је увоз у Црну Гору из Србије готово четири пута већи од увоза из Грчке, која се налази на другом месту када је реч о размени са Црном Гором.

У Србију се из Црне Горе највише извозе прехрамбени производи, производи дрвнопрерађивачке и металне индустрије. Из Црне Горе највише се извозе струја, метали и, такође, прехрамбени производи, навео је Рашовић.

Рашовић је указао и да су грађани Србије традиционално најчешћи гости на Црногорском приморју. Они чине 28 одсто туриста на том приморју, не рачунајући оне који дођу да летују у својим стамбеним објектима, чиме се тај проценат вишеструко увећава. 

Само на подручју Бара има десет хиљада стамбених објеката чији су власници држављани Србије, навео је Рашовић и позвао све држављане Србије који поседују некретнине у Црној Гори да их укњиже, јер ће након Нове године дажбине бити много веће када је реч о превођењу имовине.

Српске инвестиције у туризам

Истичући да постоји велика заинтересованост предузећа из Србије за улагања у Црној Гори, Рашовић је објаснио да је у последњих десет година из Србије инвестирано више од 230 милиона евра, највише у областима туризма и услуга.

Према његовим речима, Србија располаже значајним хотелским капацитетима на Црногорском приморју.

Србија је власник 26 одсто Института "Симо Милошевић" у Игалу, "Електропривреда Србије" располаже великим хотелским капацитетима у Будви, а Србија је власник и комплекса Златна обала у Сутомору, казао је Рашовић.

Као позитиван пример привредне сарадње навео је пласман производа Фабрике електрода у Плужинама на тржиште Србије. Већ је до сада уговорен и реализован извоз у вредности већој од 700.000 евра, што је веома значајно за развој те црногорске општине, истакао је Рашовић.

Као области за унапређење привредне сарадње посебно је нагласио саобраћајну инфраструктуру и металску индустрију. "Пре свега мислим на реконструкцију пруге Београд – Бар, а све у функцији пуне валоризације 'Луке Бар' која је значајна и за тржиште Србије", изјавио је Рашовић.

Он је оценио да је представништво Привредне коморе Србије у Подгорици, које је основано крајем прошле године, оправдало циљ и сврху формирања, а то је унапређење економске сарадње Србије и Црне Горе.

Најбољи доказ за то јесте недавно основани Српско-црногорски привредни клуб, који већ окупља више од 70 привредних субјеката који послују у Црној Гори, независно од тога да ли су им матичне фирме у Србији или су заступници српких производа за црногорско тржиште, казао је Рашовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се