Читај ми!

Сарадња са Грчком упркос кризи

Ниједна грчка банка се неће повући са српског тржишта упркос кризи у матичној земљи, каже министар економије Небојша Ћирић. Обим спољнотрговинске размене између две земље повећан за 13 одсто.

Министар економије Небојша Ћирић изјавио је да се ниједна грчка компанија није повукла са српског тржишта упркос кризи у матичној земљи. Ниво спољнотрговинске размене две земље у овој години повећан је за 13 одсто, рекао је министар.

У паузи скупа, ''Билатерална трговина и регионалне синергије'', Ћирић је рекао да је у протеклој деценији око сто грчких фирми директно инвестирало у Србију, док је 150 инвестирало кроз заједничка предузећа. То је укупно 2,2 милијарде евра, при чему грчке банке заузимају више од 15 одсто српског тржишта.

Осим српских и грчких компанија, на скупу учествују и представници из региона и из Русије, као и амбасадор Руске Федерације Александар Конузин.

Министар Небојша Ћирић истиче да је циљ скупа учвршћивање билатералне сарадње, покретање нових регионалних иницијатива и привлачење инвестиција.

Коментаришући економску ситуацију у Грчкој, и могући утицај на домаћу економију, Ћирић је указао да је ниво изложености четири грчке банке у Србији остао исти, упркос кризи у матичној земљи.

Ћирић истиче да постоји могућност да нека од грчких компанија одустане од планираних инвестиција како би то одложиле за неко боље време.

Министар се нада да ће најновији пакет у износу од девет милијарди евра помоћи Грчкој и имати позитивног ефекта, како на привреду тако и на банкарски сектор те земље и да се грчка криза неће прелити у Србију.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин истиче да је и поред кризе јавног дуга у Грчкој обим спољнотрговинске размене између две земље ове године повећан за 13 одсто, при чему је српски извоз у Грчку порастао за 16 одсто, а увоз 10 одсто.

"То практично значи да ћемо 2011. године имати већу спољнотрговинску размену са Грчком него 2008. године, када је она износила близу 500 милиона долара" објаснио је Бугарин и додао да ће тако трговински дефицит на страни Србије бити знатно мањи.

Бугарин је рекао да привреде које су компатибилне могу да унапреде сарадњу без обзира на кризу и додао да је незадовољавајуће што Србија у Грчку извози производе са нижим степеном обраде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се