Читај ми!

Тржиште нафте на српски начин

Упркос отварању нафтног тржишта, појефтињења горива није било. НИС је снизио цене лож-уља за 15 динара, али се то још увек није одразило на цене на пумпама.

Већ десет месеци од отварања нафтног тржишта у Србији није забележено ниједно знатно појефтињење горива. Гледајући кретања цене сирове нафте на светским берзама, основа за снижење има. Протекле седмице, и НИС је снизио велепродајне цене лож уља за 15 динара по литру. Међутим, питање је хоће ли бар оно бити јефтиније на пумпама.

Нижа цена лож-уља добра је вест за оне који га користе за грејање. Међутим, стручњаци упозоравају возаче да је то сигнал за опрез.

"Подсетила бих да су недавно у јавности изашли коментари од самих нафташа да су неке њихове колеге увозиле лож-уље и продавале на својим пумпама као дизел гориво. Надам се да ову ситуацију неће искористити да поново преваре потрошаче", каже Јелица Путниковић, стручњак за енергетику Балкан магазина.

Нафташи поручују да пријављују такве злоупотребе. Ипак, оцењују да може да појефтини само лож-уље лошијег квалитета, које се препознаје по црвеној боји. Нафташи објашњавају да је квалитетније лож-уље жућкасте боје, да је у рангу евродизела и да, као и остале деривате, немају рачуницу да га продају јефтиније.

Највише их коче државна захватања, а марже су, кажу, као код суседа.

"Нисам убеђен да је гориво у Србији најскупље. Има суседних земаља у региону где су цене и више. Оне, наравно, зависе и од трошкова које предузеће има послујући на српском тржишту. А у тим трошковима, највећи део иде на порезе", истиче потпредседик "Лукоила" Вадим Варавјов.

У корак са светским тржиштем

Стручњаци сматрају да простора за снижење има посебно код бензина, јер је скупљи него у окружењу. Држава, кажу, мора натерати нафташе да прате светско тржиште, како би било и видљивих појефтињења.

"Држава је обећала да ће да помогне и ми се томе надамо – да једноставно утиче на положај који тренутно постоји код оних који се баве малопродајом, а то је да раздрма ту једну позицију која није конкурентска", каже Владимир Круљ, професор Факултета за економију, финансије и администрацију.

Круљ објашњава да би у том случају нафташи куповали нафту онда када је најјефтинија, затим би те цене пребацивали у малопродајне објекте што би значило да би грађанима биле доступније.

Због недостатка конкуренције, подсећамо, из Владе је недавно најављена могућност додатног опорезивања нафташа.

Помиње се и враћање Уредбе о регулисању цена деривата. Међутим, ограничења и ту има, јер мере морају бити у складу са прописима отвореног нафтног тржишта Европске уније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се