Читај ми!

Партнерство јавног и приватног сектора

Будући закон о јавно-приватном партнерству омогућиће локалним самоуправама да лакше остваре своје пројекте, каже министар економије Небојша Ћирић. Предлог тог закона следеће седмице пред посланицима републичког парламента.

Министар економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић изјавио је да ће будући закон о јавно-приватном партнерству заменити Закон о концесијама и омогућити локалним самоуправама да лакше остваре своје пројекте.

"Ради се о потпуно новом закону који ће заменити Закон о концесијама који се до сада показао као неадекватан, јер смо имали пет концесија од чега су четири практично пропале", рекао је Ћирић агенцији Бета.

Према његовим речима, нови закон, чији ће предлог следеће седмице бити пред посланицима републичког парламента, омогућиће локалним самоуправама да пројекте на својој територији спроведу и без укључивања републичке владе.

Идеја новог закона је, како је рекао, да се направи дугорочни партнерски однос јавног и приватног сектора.

Наводећи да концепт, који је примењен код прављења предлога закона постоји у Европи, он је истакао да је новина то што јавно-приватно партнерство може бити уговорно или институционално кроз оснивање заједничког предузећа које ће спроводити одређене пројекте.

Ћирић је рекао да је у предлогу закона о јавно-приватном партнерсту рок на који се дају концесије у одређеним случајевима померен са 30 на 50 година, зависно од тога каква је врста пројекта.

Закон, како је истакао, доноси потпуно нову терминологију и нови механизам инвестирања између јавног и приватног партнера и омогућава више модела повезивања.

"Једна од могућности је да се приватном инвеститору омогући да својим средствима изгради, примера ради, школу или обданиште, а локална самоуправа да плаћа накнаду и да се након одређеног времена ти објекти врате локалној самоуправи", рекао је Ћирић.

Велико интересовање приватних компанија 

Према његовим речима, постоји и могућност да се одређена комунална делатност да на управљање неком ко то зна и значајно унапреди квалитет услуге, али ће локална самоуправа и даље имати могућност да административно контролише те цене.

Ћирић је истакао да већ постоји велико интересовање приватних компанија да својим парама или уз помоћ финансијских институција или банака финансирају поједине пројекте, додајући да се највећи део односи на пружање локалних услуга и изградњу локалне инфраструктуре и капацитета.

Са друге стране, у неким локалним самоуправама постоје чак и готови пројекти, али нема пара да би се ти пројекти спроведу. Будући закон о јавно-приватном партнерсту би требало да омогући реализацију ових пројеката у најкраћем могућем року, додао је мининстар.

Ћирић је рекао да је важно што се тим законом први пут уводи "механизам економске ефикасности" и навео да ће бити формирана државна међуресорска комисија која ће анализирати економску ефикасност сваког пројекта.

Министар економије је напоменуо да ће за пројекте који су од националног значаја бити задужена Влада Србије, а за оне који су од локалног значаја локална самоуправа или Аутономна Покрајина Војводина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво