Читај ми!

Лидери ЕУ о дужничкој кризи

На ванредном Самиту ЕУ, лидери држава чланица ЕУ настављају спасилачку операцију у покушају да спрече да се дужничка криза у еврозони отме контроли. У жучној расправи о будућности евра француски председник Никола Саркози поручио британском премијеру Дејвиду Камерону да "умукне".

Челници Европске уније на ванредном самиту у Бриселу покушавају да договоре свеобухватан план за решавање двогодишње дужничке кризе у еврозони.

Спас заједничке валуте, решавање проблема спољног дуга Грчке и докапитализација европских банака, главне су теме Самита.

Чињеница на коју сви указују - да је за подстицање банкарског система Европске уније неопходно око стотину милијарди евра, задатак европских лидера чини тежим.

Основни проблем јесте да се европски банкарски систем учини отпорнијим на кризу. Банке треба ојачати додатним капиталом, тврди председник Европске комисије.

"Европска унија мора да учини више на поспешивању привредног раста и конкуренције, у супротном долазимо у ризик рецесије, веће незапослености или чак изгубљене деценије'', каже председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Грчка је трн у оку пошто је неопходно да се изнова спасава од банкрота.

"Не само Грци, већ и грађани широм Европе губе поверење у владајуће структуре Уније. Урушени су економско, политичко и социјално јединство. Изазов са којим се суочавамо заправо је европски изазов'', рекао је премијер Грчке Јоргос Папандреу.

Са нових осам милијарди евра међународне помоћи, колико Грчка очекује, до даљег ће бити спасене и стране банке у тој земљи.

Разматра се и улога приватних банака у другом пакету помоћи: колики ће део грчког дуга преузети на себе.

"Данас припремамо одлуке које ћемо саопштити на састанку у среду. То укључује техничке детаље о томе како ће функционисати Европски фонд за финансијску стабилност'', рекла је Ангела Меркел.

Саркози ућуткивао Камерона

Пред крај расправе лидера земаља чланица ЕУ, француски председник Никола Саркози одлучио је да му је доста критика из Велике Британије, због чега се на по мало неуобичајен начин, обратио британском премијеру Дејвиду Камерону.

"Пропустили сте сјајну прилику да умукнете. Мука нам је више од ваших критика и тога да нам стално говорите шта да радимо. Прво говорите како мрзите евро, а онда нам се и мешате у састанке", поручио је Саркози британском премијеру Дејвиду Камерону, преноси Гардијан.

Званичници који су присуствовали жучној расправи рекли су да је Камерон непрекидно истицао да се пакет мера за евро, који би требало да буде усвојен у среду, има озбиљне последице на земље које не припадају еврозони и да њихови интереси морају бити заштићени, наводи британски лист.

Камерон је на крају, ипак, ублажио став рекавши да је најважније да тржишта остану стабилна и да се еврозона "не зарази" грчком дужничком кризом.

Двадесетседморица ће наредних дана расправљати о пакету мера за рекапиталазацију банака и о грчком дугу. Према речима председавајућег Самита, пољског премијера Доналда Туска, француски председник осигурао је да евросамит има "коначну реч" у среду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво