Читај ми!

Гас гура нове цене

Новембарско поскупљење гаса утицаће не само на цену грејања већ и индустријских производа и укупну инфлацију. У највећем броју индивидуалних домаћинства месечни рачуни увећавају се и до две хиљаде динара.

Дуговања за гас премашују 66 милијарди динара, па у "Србијагасу" кажу да им ни новембарско поскупљење не решава проблеме, јер је цена гаса далеко од економске.

Више цене гаса утицаће, не само на цене грејања већ и других индустријских производа и укупну инфлацију. У највећем броју индивидуалних домаћинства месечни рачуни увећавају се и до 2.000 динара.

Шесточлано домаћинство Богосављевића гас користи годинама, не само за грејање, већ и за кување и загревање бојлера. Тешко плаћају, јер је месечни рачун и сада око 20.000 динара.

"Бићемо принуђени да смањимо централно грејање, да заврнемо у једној соби, а где су пећи да угасимо једну. Једино тако можемо смањити рачун", рекла је Љиљана Богосављевић.

Питање је дана до када ће и цене грејања мировати. У топланама се поново прерачунавају и већина ће тражити повећање најмање 10 до 20 одсто.

Хоће ли и за колико грејање поскупети зависи од локалних самоуправа и њихове могућности да дотирају своје топлане. Међутим, због скупог мазута, у осам топлана које не могу да користе гас су, кажу, у још тежој ситуацији.

Анализе показују да просечна цена грејања треба да буде око 92 динара по квадратном метру. Ту цену има само неколико топлана. У Ваљеву је, рецимо, 15 динара нижа, па су тражили да грејање поскупи на бар 80,5 динара.

"Очекуејмо да што пре примењујемо ту цену. Уколико немате цену која покрива реалне и оправдане трошкове производње и испоруке топлотне енерије улазите у проблем губитка у проблем угрожавања грејне сезоне", рекао је директор "Ваљевске топлане" Драган Деспотовић.

Поскупљења, већа инфлација

Привредници се, такође, жале да их виша цена гаса гура у још веће губитке. Економисти упозоравају да би то могло да изазове и друга поскупљења, јер тај енергент учествује у цени бројних производа.

Професора Економског факултета у Београду Ђорђа Ђукића брине трошковна инфлација која, због пада привредне активности, утиче на цене.

"Само је питање када ће тај балон пући, када ће се та инфлација ефективно остварити, а грађани то већ добро осећају у супермаркетима јер неки су произвеоди драстично скочили", рекао је Ђукић.

Процењује се да ће новембарско поскупљење гаса подићи инфлацију за око 0,3 процента.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво