Читај ми!

Неликвидна држава највећи проблем

И Влада и привредници сагласни су око тога који су највећи проблеми привреде. Поједине од њих, Влада покушава да реши најављеном Уредбом о ограничењу рока плаћања. Привредници кажу да је то неопходно, али не и довољно.

Немогућност наплате и скупи кредити бољке су сваког привредника. Као горуће проблеме привредници наводе несташицу новца, затим недостатак обртног капитала, што заједно доводи до раста незапослености. За почетак предлажу да Народна банка смањи обавезну резерву.

"У банкама постоји довољна количина новца и спремност за инвестирање, али због високих обавезних резерви, класификација које имају наша предузећа, имамо ситуацију да су камате непримерено високе", каже Топлица Спасојевић, власник "Ај-Ти-Ема" и председник Удружења корпоративних директора.

Ти проблеми окупили су велике привреднике у новоформираном покрету. Прва адреса на коју указују када је реч о решењу њихових проблема јесте држава.

"Ова држава послује са губицима и ти губици се преваљују на будуће генерације кроз кредите које држава узима. Ова држава је неликвидна, треба смањити администрацију која непотребно оптерећује ове токове", каже Бранислав Стојаковић, власник "Еуросалона" и члан Покрета привредника.

Удружени, верују да ће успети да покрену привреду.

"Када се мобилише снага оних који пуне две трећине буџета, они иду само на победу", истиче Мирко Тодоровић, власник "Тодора" и члан Покрета привредника.

Питање је, кажу аналитичари, колико ће та победа сада помоћи оним малим привредницима.

Уредница "Економетра" Радојка Николић каже да они који послују, послују једва, као и да нема простора да се оснивају нова предузећа због тешких услова пословања.

"Када год је реч о великим привредницима, онда су ту велики интереси и ретко кад велики мисле на мале", каже Николићева.

Премијер одговара скорим доношењем дуго најављиване Уредбе за ограничење рока плаћања на 60 дана, као и усвајањем прописа који ће послодавце обавезати да уплаћују доприносе и порезе на зараде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара