Читај ми!

Од Светске банке 240 милиона

Република Србија се договорила са Светском банком и ММФ-ом да повуче 240 милиона долара од раније договореног кредита, рекао заменик премијера Божидар Ђелић за РТС из Вашингтона. Пола од те суме иде за подршку буџету, док ће друга половина отићи за енергетски систем, финансирање безбедности путева и здравство.

Србија ће на основу договора са Светском банком и Међународним монетарним фондом (ММФ) повући 240 милиона долара у првој транши раније договореног кредита, од чега ће 100 милиона бити намењено буџету и реформи јавног сектора, изјавио је заменик премијера Божидар Ђелић.

"Други део тог износа биће усмерен на инвестиције - три кључне реформе - за здравствено осигурање и услуге, нарочито за старије, за енергетску ефикасност и поправке путева - санирање црних тачака на којима се дешавају најтеже саобраћајне несреће", изјавио је Ђелић за Дневник РТС-а у укључењу из Вашингтона.

"Најважније је да је договорено са Светском банком и ММФ-ом да можемо да повучемо 240 милиона долара, што је прва транша договореног кредита", рекао је Ђелић.

Заменик премијера је навео да ће борд директора ММФ-а у четвртак одлучивати о аранжману из предострожности од милијарди евра који представља, како је рекао, "полису осигурања за нашу државу и грађане".

"Имамо сигурност док год буде потребно, можемо повући ресурсе у висини од милијарду евра из ММФ пошто је Србија испуинила прва два услова - предложили смо ребаланс буџета који показује да дефицит неће бити већи од 4,5 одсто бруто домаћег производа и закон о реституцији који показује да обавезе тим поводом неће прећи две милијарде евра", навео је Ђелић.

"Управни одбор ММФ-а ће се у четвртак изјашњавати о том предлогу", истакао је Ђелић.

Према његовим речима, главна тема заседања Светске банке и ММФ-а је економска криза у свету и еврозони, која је, како је истакао, невероватних размера и највећа у последњих 30 година.

Говорећи о томе да ли је угрожено пословање грчких банака у Србији, у светлу спекулација о могућем банкроту Грчке, он је истакао да тај проблем не постоји пошто те банке послују по законима Србије, те грађани зато апсолутно немају разлога за забринутост.

Ђелић, иначе, предводи делегацију Србије на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Светске банке, која се одржава у Вашингтону, а завршава се сутра.

Српска делегација, у којој је и гувернер Народне банке и гувернер Србије у ММФ-у Дејан Шошкић, имаће сусрете с руководством и представницима ММФ-а и Светске банке, као и са делегацијом Швајцарске.

Теме Годишње скупштине ММФ и Светске банке се односе како на глобалне, тако и на појединачне интересе земаља чланица и обухватају, између осталог, питања искорењивања сиромаштва, економског развоја, текуће активности Светске банке и ММФ-а, као и помоћ неразвијеним земљама.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво