Читај ми!

Светска економија у "црвеном"

ММФ упозорава да је светска економија ушла у опасну фазу и позива лидере да предузму хитну заједничку акцију. Добра вест је да постоји економски раст, лоша да је он спор, изјавила директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Теме годишње скупштина Међународног монетарног фонда и Светске банке, која се, до 26. септембра, одржава у Вашингтону, односе се на глобалне и појединачне интересе земаља чланица. Акценат је на искорењивању сиромаштва, економском развоју и помоћи неразвијеним земљама.

ММФ упозорава да је светска економија ушла у опасну фазу и позива лидере да предузму хитну заједничку акцију. Због песимистичких изгледа глобалног привредног опоравка, ММФ је за наредну годину снизио чак и прогнозу привредног раста друге економије света - Кине са 9,5 на 9 одсто.

"Добра вест је да постоји економски раст, лоша да је он спор. На видику су ризици негативних економских кретања, што је резултат слабог раста и крхке ликвидности, без обзира на то да ли је реч о банкама или домаћинствима", изјавила је директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер поново је у Вашингтону позвао европске колеге да предузму хитне мере како би се спречило ширење дужничке заразе. Британски министар финансија био је још директнији, упозоривши челнике еврозоне да имају још шест недеља да реше кризу.

Грчка у центру пажње

Грчка, о чијем банкроту многи све отвореније говоре, у средишту је пажње скупа.

"Ако Грци не буду спроводили мере штедње, врло брзо ће остати без финансијске подршке, јер грађани Европе не желе да се њихов новац узалуд троши. Али, ако буду поштовали договор, онда неће банкротирати", рекао је директор ММФ-а за Европу Антонио Боржес.

Грчки званичници негирају извештаје атинских медија да је контролисани банкрот, уз брисање 50 одсто дуга власницима грчких обвезница, један од три могућа сценарија за решење фискалних проблема те презадужене земље.

"Грчка неће банкротирати. Већ годину дана слушамо приче о могућем банкроту и стално неко то мора да демантује. Такве гласине нам не помажу, јер смо у врло тешком периоду промена и показали смо да можемо да спроведемо неопходне мере", истакао је министар спољних послова Грчке Ставрос Ламбринидис.

Атина уверава међународне кредиторе да ће доследно поштовати њихове захтеве и испунити услове за наредну траншу помоћи од осам милијарди евра. Тиме, међутим, неће бити решена криза у 17-чланој еврозони, па стручњаци упозоравају да је глобална економија све ближа новој рецесији.

И делегација Србије, коју предводи потпредседник Владе Божидар Ђелић, учествује на Годишњој скупштини ММФ-а и Светске банке. Делегација, у којој је и гувернер НБС Дејан Шошкић, ће током скупа имати билатералне сусрете са руководством ММФ-а, Светске банке и Швајцарске.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво