Читај ми!

Полемика због продаје обвезница

Продаја обвезница и ново задуживање од милијарду долара нису наишли на одобравање дела опозиције и стручне јавности. Премијер Србије Мирко Цветковић сматра да је реч о добро промишљеном потезу, од кога ће корист имати домаћа привреда.

Одмах после објаве да је Србија први пут издала државне хартије од вредности на европском тржишту за милијарду долара, део опозиције и стручне јавности критиковао је, како кажу, ново задуживање. Премијер Мирко Цветковић сматра да је реч о добро промишљеном потезу којим је обезбеђена ликвидност за ову и наредну годину и да је урађена у правом тренутку.

За куповину српских обвезница у еврима потражња је била двоструко већа од понуде. Технички детаљи биће познати средином идуће недеље, али се зна да су обвезнице издате на 10 година и са каматом од 7,25 одсто. Тиме је Србија у једном дану повећала свој дуг за милијарду евра. Ново задужење критикују део опозиције, поједини чланова Фискалног савета, али и финансијски стручњаци.

"Укупан спољни дуг је неодржив и једино ограничење штете биће ако се овај новац употребни у то да се врате дугови привреди. Кључно питање је шта ће бити са тим новцем и како ће се одразити на инфлацију", изјавио је финансијски консултант Небојша Катић.

Део стручне јавности оцењује да је разлог толике потражње за српским хартијама од вредности велика камата, која опет, како кажу, показује висок ризик земље. Премијер, међутим, има другачије виђење.

"Ова камата је процењена као изузетно повољна с обзиром на кредитни рејтинг земље, а то су проценили и Дојче банк и ЈП Морган", рекао је премијер Србије Мирко Цветковић.

У дану када су српске обвезнице изашле на европску берзу, нобеловац Роберт Мандел у Београду је рекао да је такав потез за Србију делимично оправдан и да би требало почети са мањом серијом.

"То бисте могли да урадите како бисте видели какав вам је рејтинг на међународној сцени. Генерално, то није решење, мислим да држава мора најпре да стабилизује сопствену валуту и да у њој издаје обвезнице", истакао је добитник Нобелове нагарде за економију Роберт Мандел.

Премијер Цветковић каже да ће посредну корист од издавања еврообвезбница имати домаћа привреда, јер ће банке, уместо као до сада, да улажу у државне обвезнице, моћи више да кредитирају предузећа. Он је најавио да ће држава наставити да издаје обвезнице.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво