Читај ми!

Г20 спремају одговор на кризу

Високи званичници 20 најбогатијих држава света обећали су да ће дати све од себе како би спречили да европска дужничка криза угрози банке и финансијска тржишта. Подршку ММФ-у најављују и земље БРИКС-а.

Двадесет економски најјачих земаља света обећало је у Вашингтону јак и координиран одговор на кризу и наставак подршке банкама, како би се очувала стабилност финансијског тржишта. Ипак, обећања најмоћнијих нису била довољна да се спречи снижавање кредитног рејтинга осам грчких банака.

Агенција за одређивање кредитног рејтинга "Мудис" снизила је за два степена рејтинге водећих грчких финансијских институција, међу којима су Национална банка Грчке, ЕФГ Еуробанка, Пиреус и Алфабанка. На такву одлуку подстакло их је, кажу, погоршање пословне климе у презадуженој Грчкој и крхка ликвидност банака.

"Снижавање кредитног рејтинга заправо говори да је платни биланс наших банака под знаком питања. Имамо рецесију и неизвесност о будућности нашег дуга, а грчке банке поседују значајан број државних обвезница", каже економски аналитичар Вангелис Агапитос.

Иако свесни могућности државног банкрота, Грци се не мире са новим радикалним резовима и већ други дан блокирају јавни саобраћај.

Поједини грађани чак тврде да су кораци владе варварски, нехумани, најсуровији који се могу замислити.

Из Брисела поручују да неће допустити хаотични банкрот Грчке, али о начинима решавања дужничке кризе још нема договора. Високи званичници 20 најбогатијих држава света обећали су да ће дати све од себе како би спречили да европска дужничка криза угрози банке и финансијска тржишта. Подршку ММФ-у најављују и земље БРИКС-а.

Гувернер Кинеске централне банке, Жу Сјаочуан, каже да земље БРИКСА чине значајан део светске економије, али ће домаћа тражња бити кључна за договор о помоћи јер свака земља има другачију ситуацију и изазове.

"Потребни су озбиљни напори европских земаља и других чланова међународне заједнице, а државе БРИКСА су спремне да, уз Групу 20, допринесу разрешењу кризе", каже министар финансија Индије Пранаб Мукерџи.

Обећања чланица Г20 подстакла су раст вредности акција на европским берзама. Највише су ојачале деонице француских банака, које су изложене сувереном дугу еврозоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво