Читај ми!

Патент по Теслиној идеји

Проналазач Милорад Савковић, из Њујорка, у Београду почео европску турнеју како би понудио градњу електрана са магнетним ветротурбинама. Чланством Србије у јединственој Европској патентној организацији и магнетни ветрогенератори лакше би нашли инвеститоре.

Србија је земља са најмање пријављених патената по становнику у Европи. С друге стране, патенти наших проналазача, попут магнетних ветротурбина Милорада Савковића користи и америчка војска.

Успео у свету, али у Србији још не. То је прича Милорада Савковића из Њујорка, који је изабрао Београд за почетак турнеје по Европи како би понудио градњу електрана са магнетним ветротурбинама, по угледу на Теслине замисли.

"Ми очекујемо од Србије, ако прихватимо то тржиште, да пренесемо доста технологије да се ради у региону, инфраструктуру би радили домаћи извођачи, производњу одговарајућих компонената би радили овде због транспорта и због разлике у цени", каже Милорад Савковић.

Стручњаци кажу да су класичне ветрењаче на струју застареле, потребан им је јачи ветар него магнетним турбинама, растерују птице, па се множе инсекти, што еколошки није прихватљиво.

Предност магнетних турбина је и то што им је потребан мањи простор. Зотан Мојић из "Електро енерџи инжињеринга" објашњава да 50 мегавата заузима површину од 3,6 хектара.

Пре годину дана Србија је уз помоћ Европске уније опремила Центар за заштиту интелектуалне својине у Београду.

Центар за заштиту интелектуалне својине посетио је председник Европске патентне организације. Следећи корак је и чланство у јединственој Европској патентној организацији и 700 милиона докумената на располагању. Тада би и магнетни ветрогенератори лакше нашли инвеститоре.

"Да би Србија користила предности наше организације, потребно је да њен систем патената буде на нивоу земаља чланица, њих око 35. И друго је само чланство, јер су предности коришћења тих сервиса велики", каже Бено Батистели, председник Европске патентне организације.

Први заштићени патент у Србији је ракијски казан из 1909. године. Да ли је казан наилазио на мало разумевање као изум Милорада Савковића? Тек, у Привредној комори Београда није било представника државе и електрокомпанија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво