Читај ми!

Привреда у мору такси

Административне таксе за предузећа и предузетнике све су веће. Такса за добијање тумачења и мишљења о примени републичких прописа повећана је чак за 1.000 одсто. Министарство финансија тврди да је посао тумачења прописа веома захтеван и да је повећање оправдано.

Унија послодаваца Србије сматра да ће се мањак пара у буџету попуњавати, између осталог, и новцем од администритавних такси за предузећа и предузетнике. Неке таксе су повећане 10 пута, а такса за добијање тумачења и мишљења о примени републичких прописа чак за 1.000 одсто.

Према рачуници Уније послодаваца, државни буџет ће на основу те таксе, која је са 1.000 повећана на 10.000 динара, годишње имати приход од четири до пет милиона евра, јер су привредници принуђени да, због неусклађености прописа, свакодневно траже њихово правно тумачење.

Подаци Агенције за привредне регистре показују да је у односу на претходну годину број новооснованих фирми смањен за четвртину. Прошле године 22.400 предузетника покренуло је сопствени бизнис, а 2011. године само 18.000.

"Са друге стране, у 2009, након што је криза почела, и у 2010, по први пут нам се дешавало да је број брисаних предузетника већи од броја основаних предузетника. Те бројке су симптоматичне и указују на сву озбиљност ситуације", каже директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић.

У Унији послодаваца кажу да држава предузетницима не олакшава посао. Напротив, уводи им нове намете. Повећање таксе за добијање тумачења и мишљења је, како наводе, најдрастичнији пример.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца каже да је реч о веома важној такси, јер у Србији постоји 1.000 неусаглашених прописа. "Предузећа се са великим бројем дописа обраћају министарствима и свим надлежним институцијама како би добила тумачења. Међутим, сада ће то сваки пут коштати 10.000 динара, раније је било 1000", наводи Рајић.

Из Министартва правде, које послодавци сматрају за најодговорније за ово повећање, одговарају да нису задужени за тумачења закона, нити убирају приходе, а новац од републичких административних такси се, подсећају, слива искључиво у буџет.

"Сматрам да сви чиниоци у нашем у привредном животу морају да воде рачуна о својим изјавама. Што се тиче закона о републичким административним таксама, то је у надлежности Министартва финасија. То је закон донет у јулу и не ради се ни о каквој уредби", наводи државни секретар Министарства правда Слободан Хомен.

У Министарству финансија објашњавају да на адресу тог министарства, просечно сваког месеца стигне до 200 захтева за тумачење прописа, што је сложен посао, који захтева додатно ангажовање запослених.

Тврде и да су им у великом броју стизали дописи адвокатских канцеларија који су тражили званично тумачење, а затим то наплаћивали својим клијентима. Пошто мање посла и ангажмана захтевају одговори физичким лицима, Министарство финансија је одлучило да цена такси за њих остане иста, 600 динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара