Изабрана нова Влада АП Војводине

На седници Скупштине Војводине, Маја Гојковић изабрана је за председницу покрајинске владе, која ће имати четири потпредседника и 12 секретара.

Председница покрајинске владе Маја Гојковић је након избора поручила да ће наставити да у пуној мери афирмишу Србију као једну и јединствену, а Војводину као њен део на који ће Србија бити поносна за наредне четири године.

У експозеу она је навела да ће обележје нове покрајинске владе бити континуитет развојних пројеката и фокус на саобраћај, комуналну инфраструктуру, културу и социјалну заштиту.

"Главно обележје нове покрајинске владе ће бити равнотежа две ствари, континуитета развојних пројеката и фокуса на саобраћај, комуналне инфраструктуре, културу и социјалну заштиту", навела је Гојковић подносећи експозе.

Истиче да ће на тај начин Војводина наставити да буде мотор развоја свих нивоа власти у Србији.

Гојковић каже да јој је посебно задовољство што је прва жена у историји извршне власти АП Војводине.

"Ово је резултат посвећеног рада, независно од родне, националне, верске и било које друге припадности", рекла је Гојковић.

Додаје и да ће покрајина наставити да иде у корак са временом, али и да поштује традиционалне вредности.

"Желим да нагласим да ћемо наставити да у пуној мери афирмишемо да је Србија једна и јединствена и да Војводина буде њен део на који ће Србија бити поносна", рекла је Гојковић.

Планови Покрајинске владе до 2030. године

Председница покрајинске владе Маја Гојковић навела је да до 2030. године да Покрајинску владу очекују реформе пољопривреде и унапређење образовног система.

"Инсистираће се на стварању подстицајног предузетничког амбијента, јачању сарадње са образовним институцијама", навела је Гојковићева.

Међу приоритетима нове владе биће и улагање у производњу хране, инвестиције у агроекономију допринеће још бољем животном стандарду грађана Војводине, која је одувек сматрана житницом Европе, поручила је Гојковићева. 

Унапређење на плану заштите животне средине мандатарка види као прилику за инвестиције и иновације. Каже да значајну улогу на том плану има и зелена агенда ЕУ – декарбонизација, биодиверзитет, циркуларна економија. 

Улагање у инфраструктуру, развој одрживе инклузивне туристичке понуде још један је од циљева нове владе. 

Унапређивањем образовног система радиће се и на повећању обима дуалног стручног образовања.

Покрајинска влада подржаће многобројне пројекте из области културе, најавила је бивша министарка културе Србије.

Међу њима је и Зрењанин који ове године носи титулу националне престонице културе. Један од акцената четворогодишњег рада Покрајинске владе биће и привођење намени двораца и летњиковаца широм Војводине.

Међурегионални план ће бити продубљивање сарадње са свим регијама са којима Покрајина традиционално негује добре односе, наводи Председница покрајинске владе.

Састав покрајинске владе

Покрајинску владу ће чинити четири потпредседника и 12 секретара.

Изабрани су Владимир Галић, који ће вршити функцију покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Др Милан Попов је покрајински секретар за здравство, Роберт Отот покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Дане Баста је покрајински секретар за спорт и омладину, Бојан Врањковић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Немања Ерцег, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине,

Проф. др Бранко Маркоски, покрајински је секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, а Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Покрајински секретар за финансије је Смиљка Јовановић, а Александра Ћирић Бошковић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

За потпредседницу Владе изабрана је Сандра Божић која је поднела оставку на посланичко место у Скупштини Србије где је пре само месец дана изабрана за потпредседницу парламента.

На претходној седници изабран је председник Скупштине Војводине Балинт Јухас и четири потпредседника и то Дамир Зобеница (СНС), Александра Малетић (СНС), Немања Завишић (СНС) и Борис Новаковић (СПС-ЈС).

У овом сазиву опозиционе одборничке групе немају потпредседнике, јер нису предложиле кандидате. Опозиција је бојкотовала рад скупштине, јер, како кажу, нису добили матаријале и биографије кандидата.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара