Читај ми!

Штедња за све

Мањак у државној каси и ребаланс буџета главне теме у разговорима са ММФ-ом. Повећање плата и пензија у октобру, али мање од очекиваног. Договор са ММФ-ом зависи од тога да ли држава има решење како да покрије јаз између прихода и расхода, кажу у Народној банци Србије.

Због потреса на светским финансијским тржиштима, али и предстојећих избора, стручњаци кажу да је сада најважније да држава не троши више него што је планирано. У томе би добро дошла и помоћ Међународног монетарног фонда с којим Влада почиње преговоре о новом аранжману.

Представнике ММФ-а интересују подаци о броју запослених, индустријској производњи, извозу, увозу као и планови Владе.

Економиста Миладин Ковачевић претпоставља да ће у жижи разговора бити буџет, ребаланс буџета, одрживост дефицита, очување фискалне дисциплине, односно поштовање фискалних правила.

Буџетом за ову годину предвиђено је да мањак у државној каси буде до 4,2 одсто БДП-а или до 120 милијарди динара.

За седам месеци мањак је већ 87,8 милијарди, а неки трошкови тек следе, попут октобарског повећања плата и пензија, само што ће, према процени стручњака, бити далеко мање од очекиваног, око 1,2 одсто.

"Закључно са овим месецом, остварен је раст цена који ће служити као основ за индексацију од 0,7 одсто. У октобру томе треба додати и пола оствареног раста БДП-а, који је релативно скроман, поготово ако се узме половина", каже Бранко Хинић из НБС, уз напомену да је раст у прошлој години био један одсто.

Хинић каже да ће очигледно по том основу бити корекције, вероватно мање него што се очекивало и да би одређене уштеде могле да се остваре у самом буџету.

План за одрживи дефицит 

У Министарству финансија тврде да имају план како да одрже дефицит у законским оквирима и најављују ребаланс буџета после разговора с ММФ-ом.

"Оно што ће, такође, бити спроведено јесу неопходне уштеде како би се смањење прихода од пореза на зараде и повећање расхода за плате и пензије надоместили, како бисмо имали избалансиран буџет, односно планирани дефицит", каже државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић.

Од тога да ли држава има решење како да покрије јаз између прихода и расхода, зависи и договор са ММФ-ом, кажу у Народној банци.

"До њега ће доћи ако се нађе начин да се остане у оквирима планираног буџетског дефицита, нарочито у вези са недавно донетим Законом о локалној самоуправи. Лично сам оптимиста. Уколико се закључи споразум из предострожности, могао би да буде активан већ од октобра", каже вицегувернер Бојан Марковић.

Договор са ММФ-ом био би добра порука инвеститорима и одразио би се на висину камата по којима се задужују држава и предузећа.

Економиста Горан Николић сматра да је сваки договор са ММФ-ом са аспекта обичног грађанина у принципу добар зато што везује руке политичарима и њиховим потрошачким апетитима.

Познаваоци прилика кажу да нема индиција да Влада неће постићи договор са ММФ-ом, и да је за сада сасвим довољно да то буде не финансијски већ аранжман из предострожности, који пре свега подразумева надзорну улогу Фонда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара