Читај ми!

Србији 178 милиона евра

Потписан споразум о бесповратној помоћи Европске уније Србији од 178,5 милиона евра. Помоћ ЕУ је од непроцењивог значаја за Србију, рекао Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер потписали су у Tермоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу финансијски споразум о бесповратној помоћи Европске уније Србији од 178,5 милиона евра.

Европска унија је доделила Србији бесповратну помоћ за Национални програм за 2011, а средства ће бити искоришћена за пројекте који ће помоћи Србији да реализује реформе неопходне за будуће чланство у Унији.

Дежер је рекао да Унија пружа подршку и солидарност уласку Србије у ЕУ и да жели да убрза процес прикључења Србије европској породици народа.

"Европа не поставља само захтеве Србији, како се често у јавности може чути, већ пружа и подршку на њеном путу европских интеграција", рекао је Дежер и навео да је Унија до сада донирала Србији укупно 2,2 милијарде евра.

Ђелић је истакао да ће из претприступних фондова Европске уније у Србији у овој години бити финансирана 23 пројекта вредна 178,5 милиона евра и додао да је континуирана помоћ ЕУ Србији од непроцењивог значаја за нашу земљу.

Сви пројекти из споразума за 2011. допринеће процесу европских интеграција Србије, економском расту земље и друштвеном благостању, што ће директно унапредити свакодневни живот грађана Србије.

Око 12 милиона евра тих средстава биће употребљено за јачање владавине права у Србији, 26 милиона евра за реформу јавне управе, 18,5 милиона евра за превазилажење економске кризе и унапређење конкурентности приватног сектора, док ће 32 милиона евра бити утрошена за подршку социјалној инклузији и помирењу народа у региону.

Међу приоритетним ће бити пројекти из области заштите животне средине, борбе против климатских промена и промовисања одрживих извора енергије.

Од 39 милиона евра намењених тим пројектима, Унија донира 15 милиона евра за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Термоелектрани "Никола Тесла Б".

Изградњом тог постројења биће унапређен квалитет воде и тла у Обреновцу, чиме ће се побољшати заштита животне средине и у његовој околини.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара