Читај ми!

Главобоље због франака

Грађани који су кредите узели у швајцарским францима, сада имају проблеме са враћањем дуга, јер је франак ојачао према евру. Репрограм или конверзија таквих кредита једино је решење за дужнике.

Кредити у швајцарским францима били су најпопуларнији када је почела кредитна експанзија, јер су били јефтинији од оних у еврима. Пола средстава од укупне суме које су банке позајмиле физичким лицима искоришћено је за куповину станова.

У међувремену, вредност франка према евру је ојачала што је повећало рате кредита и многе клијенте довела у ситуацију да не могу да враћају кредите.

Пре неколико година код грађана Србије није постојала дилема у којој валути узети кредит. Према речима Зорана Михајловића, којем су банке сугерисале да узме кредит у швајцарским францима јер је био јефтинији од индексираног у еврима, сада, пет година од како враћа дуг, он је већи за десет одсто.

Швајцарски франк је у међувремену толико ојачао да је репрограм или конверзија таквих кредита постала нужда.

Владан Вилотијевић из "Еуробанке" каже да та банка са више од 7.000 стамбених кредита и 200 милиона евра пласмана у свом портфолију, има око 80 одсто кредита индексираних у швајцарским францима. 

"Сви клијенти који су имали такве кредите, који су били повољнији, сада имају проблеме и повећану рату за 25 одсто. Међутим, свим клијентима нудимо бесплатну конверзију у евре", рекао је Вилотијевић.

Начин за смањење ризика 

После конверзије, нови проблем је представљала Национална корпорација за осигурање стамбених кредита, јер је због раста евра порастао и дуг у еврима. Према нашој рачуници, последњих пет година швајцарски франак је ојачао према евру за 35 евроценти.

Укупна противредност кредита од 80.000 евра узетих у швајцарцима је тако порасла за 25 одсто или на више од 100.000 евра. Гаранција и хипотека на стару вредност стана више није била довољна, па је следио нови упис у књиге, додатна гаранција за кредит, што је нови кошмар за клијенте.

"Незахвално је давати савет, јер је швајцарски франак најстабилнија валута на свету, евро клизи и зато клијенти који су узели кредите у швајцарцима имају проблем сада", каже Душан Узелац са сајта Каматица. 

Узелац саветује будућим и тренутним дужницима да вежу своје дугове према валути у којој примају зараде и тако избегну дугорочни ризик.

Идеја гувернера за одобравање дугорочних динарских стамбених кредита банкари не сматрају реалном, јер не постоје дугорочни динарски извори који би били пласирани за те намене. Друга тешкоћа у овом тренутку су високе динарске камате које би биле неподношљиве на дуги рок.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара