Читај ми!

Ниже камате за спас еврозоне

Рокови отплате и каматне стопе зајмова чланицама еврозоне чије се економије налазе у шкрипцу, попут Грчке, Португала и Ирске, требало би ускоро да буду снижене.

Еврозона ће за чланице које су у финансијским тешкоћама, као што су Грчка, Португал и Ирска, обезбедити зајмове по нижим каматним стопама и са дужим роком отплате, наведно је у нацрту споразума са самита лидера еврозоне у Бриселу.

Немачка канцеларка дошла је у Брисел уверена да спаса има и за Грчку и за евро, пошто је, после више од седам сати преговора, ноћас у Берлину усагласила став са француским председником.

"Желимо да нападнемо проблем у самом корену. То значи да се мора побољшати одрживост дуга, као што и конкурентност мора бити унапређена. То су два разлога због којих неке земље у еврозони имају проблема", рекла је немачка канцеларка.

Зајмови ће имати рок отплате од 7,5 до 15 година, док ће каматне стопе бити снижене са 4,5 одсто на 3,5 процената, наводи се у документу.

Мере су већ биле договорене на састанку министара финансија еврозоне 11. јула, али је било потребно да се прецизирају детаљи, преноси АФП.

Грчка и Ирска се већ одавно залажу за ублажавање услова за одобравање кредита из кризног фонда еврозоне указујући да су услови за њих престроги, пошто високе каматне стопе онемогућавају враћање дугова и сређивање својих финансија.

У међувремену, на данашњем самиту челници 17 земаља еврозоне договорили су се о новом пакету помоћи Грчкој у вредности од скоро 159 милијарди евра, у ком ће учествовати и приватни сектор.

Многи аналитичари замерају Европској унији да споро регује на кризу. Зато убудуће Фонд за финансијску стабилност неће чекати да земље у дуговима дођу у ситуацију да не могу да добију позајмице по тржишним условима, већ ће им прискочити у помоћ и раније.

Економиста Карстен Брзески истиче да није довољно усмерити пажњу само на земље које већ имају проблем.

"Мора да се укључи и приватни сектор како би дошло до својеврсног реструктурирања дуга, а онда се морају утврдити строга правила која могу да буду примењена и на друге земље. У томе је кључ решења", наводи Брзески.

Што се дуже чека и преговара, већа је опасност од ширења кризе, што може угрозити економију целе Европске уније и света, упозорава Међународни монетарни фонд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара