Читај ми!

Решавање неликвидности на јесен

Конкретне мере за решење проблема неликвидности биће предузете на јесен, сматра економиста Владимир Вукчевић. Уколико би држава брже измиривала своје обавезе, неликвидност би у картком року била ублажена, каже Вукчевић.

На јесен би требало да буду предузете конкретне мере за решење проблема неликвидности српске привреде, изјавио је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Вучковић је, у изјави за Тањуг, оценио да је у кратком року могуће да држава брже и редовније измирује своје обавезе према привреди, што би ублажило неликвидност, али да је за дугорочније решење тог проблема неопходна свеобухватна системска реформа.

"Истовремено, треба имати у виду да нема простора за повећање јавних расхода, тако да у предвиђеном обиму јавне потрошње треба наћи начин за брже плаћање државе према предузећима", нагласио је Вучковић.

Дуговање физичких и правних лица према држави не сме се толерисати, јер се ствара зачарани круг у коме свако сваком дугује, постоје ненаплаћена потраживања, гомилање обавеза и неликвидности.

"Не сме се бежати ни од стечаја, то је један нормалан, чак и пожељан процес, јер би нека предузећа из стечаја сигурно изашла здравија него што су сада", сматра Вучковић.

Вучковић је нагласио да не постоје краткорочна решења проблема неликвидности и да је потребно да реформе буду спроведене "на различитим колосецима," од јавних предузећа и јавне управе, до ефикасније употребе градског грађевинског земљишта.

Држава скраћује рок отплате

Према ранијим најавама из Владе Србије, држава намерава да скрати рок измиривања својих обавеза на 60 дана. Рок отплате, до сад, је био око 180, а у неким случајевима и до 300 дана.

За разлуку од Србије, у Европској унији је пракса да се обавезе измирују до 30 дана.

Процењује се да држава дугује привреди око 120 милијарди динара.

Поред појединих назнака опоравка српске привреде, неликвидност остаје и даље велики проблем јер осим неких малих предузећа, видимо да велики системи, из дана у дан, упадају у овај проблем", упозорава Вукчевић.

Према његовим речима, то не значи да држава треба да преузме дугове, или да уђе у власништво свих угрожених субјеката иако треба имати критеријуме за државну помоћ у одређеном виду.

"Сигурно је да важан елемент у читавом концепту треба да буде кредибилно обећање да ће дужници морати да иду у стечај, јер само рашчишћавање ове шуме и на тако драстичан начин, може да нам помогне у решавању неликвидности", рекао је Вучковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се