Читај ми!

Санкције за несавесне послодавце

Представници Владе, послодаваца и синдиката траже кривичну одговорност за власнике фирми који запосленима дуже од три месеца не исплате зараде.

Социјално-економски савет углавном је задовољан реализацијом обавеза које су потписивањем споразума, пре два месеца, на себе преузели послодавци, синдикати и Влада. После договора о минималној цени рада, сада су се сагласили и око повећања неопорезивог дела плате.

Приликом исплате зарада, послодавци порезе и доприносе убудуће неће плаћати на износ до 10.000 динара, неопорезиви део сада је 7.300. Осим што су тражили да то ослобађање буде веће, послодавци су тешка срца пристали, јер примена те одлуке не почиње одмах.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије поручује да ће се повећање неопорезивог дела зараде односити само на последња три месеца ове године, а пре тога ће се чак седам месеци примењивати повећани део минималне зараде.

Док послодавци сматрају да би права мера била да се читав минималац, који је 17.750 динара, не опорезује, Стална конференција градова и општина замера што је неопорезиви део уопште повећан, јер то смањује њихов приход од пореза на зараду, који по новом закону остаје општинама.

У намери да заштити права радника, Социјално-економски савет од Владе тражи и измене Кривичног закона.

"Да послодавци који не исплаћују плате дуже од три месеца, имају кривичну одговорност. Једноставно, неплаћање доприноса, неоверавање здравствених књижица, неисплаћене плате треба регулисати на овај начин", оценио је председавајући Социјално-економског савета Љубисав Орбовић.

На тај начин би било избегнуто и повезивање стажа о трошку државе, на сваке две-три године.

Оспоравани предлог измена закона о штрајку, још није стигао до Социјално-економског савета. Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић каже да тај закон неће ући у процедуру док не буде постигнута потпуна сагласност свих социјалних партнера.

"Ми нисмо ни у каквој обавези према било коме, у смислу наших европских интеграција и у смислу било каквог другог притиска, да тај закон донесемо сада и одмах", наводи Љајић.

После седнице Савета, којој су присуствовали и чланово Економско-социјалног савета Републике Српске, потписан је меморандум о сарадњи, који би требало да допринесе ефикаснијем решавању социјалних потреба и проблема грађана обе републике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара