Читај ми!

Мере против поскупљења хлеба

Влада Србије донела одлуку да за потребе Робних резерви откупи 100.000 тона пшенице по цени од 20 динара. Због пада цене на светским берзама, хлеб би током лета могао да буде јефтинији.

Влада одлучила је да за потребе Робних резерви откупи 100.000 тона пшенице овогодишњег рода, и то по цени од 20 динара за килограм, укључујући и порез на додату вредност. Рок за плаћање преузете пшенице биће 15 дана. Са јесенас рекордно мало посејаних површина од само 480.000 хектара у Србији се очекује укупан род пшенице од 1,6 до два милиона тона.

Асоцијација пољопривредника препоручила је да држава ове године откупи 400.000 тона пшенице. Цена за килограм, која је виша од тржишне, даје позитиван сигнал тржишту, али и произвођачима за наредну сетву, наводе стручњаци.

Весна Параушић из Института за економику пољопривреде каже да ће се у процесу формирања цена уважавати разни ефекти, пре свега добар род, добри приноси код нас, добар род у свету, а значајан фактор биће и цене пшенице у окружењу.

Цена килограма пшенице на берзи је нижа и креће се од 17,5 до 18,5 динара. Небојша Веселиновић, дистрибутер брашна из Шапца, истиче да је то цена нове пшенице, а да је цена старе између 23 и 25 динара.

"Према томе, отвара се простор за појефтињење брашна, али то је тек у наговештају. Не зна се још ништа, јер млинари само складиште пшеницу и цена још није званична", наводи Веселиновић.

Неизвесно је, међутим, колико ће се ратара одлучити да одмах прода жито.

"Нећемо пшеницу пустити по тој цени, сачекаћемо да то буде нека боља, пристојнија цена, ускладиштићемо је у силосе и чекаћемо прилику да је продамо кад нам буде одговарало", каже Драгиша Борић, произвођач из Лукићева.

Борић се сећа да су му стари причали да је некад однос пшеница-брашно-хлеб био 1:2:4, што је, како каже, била реална цена.

За сада нема ни прецизнијих прогноза да ли би и када и хлеб могао да појефтини. Небојша Јанковић из Уније пекара у Шапцу, каже да за сада та цена мирује.

"Можда би било добро да и даље мирује како бисмо оставили простора пољопривредницима да и они свој труд наплате по неким реалним основама, а не да буду уцењени као досадашњих година и да њихов труд узме неко други", каже Јанковић.

На европским берзама забележен је пад цене пшенице. Цена килограма хлебног жита у Будимпешти износи око 18 динара, док је у Паризу та житарица скупља 1,5 динара по килограму. Руси и Украјинци стандардно су јефтинији, па је килограм пшенице око 16 динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара