Читај ми!

Зачарани круг дуговања

Држава дугује привреди више од милијарду евра. На јесен Влада прекида ланац дуговања, најављују из Немањине 11.

Иако је било најављено да ће 1. јул бити датум од којег ће и држава своја дуговања привреди измиривати у року од два месеца, Влада касни са усвајањем те одлуке.

Потпредседница Владе Верица Калановић каже за РТС да се та мера још припрема и да би она на снагу требало да ступи на јесен. У међувремену, све већи број фирми упада у зачарани круг дуговања.

Да би наплатили посао који су обавили за државу, привредницима је у просеку потребно 165 дана, што је пет пута више него у земљама Европске уније.

Потпредседница Владе слаже се са критикама да је такво стање неодрживо и због тога што је компликовано, па се још траже најбоља решења за измирење дуговања.

"Оно што држава може да уради јесте да крене од себе. Она ће за своје органе и предузећа да донесе одлуку да своје обавезе морају да реше за 60 дана и донеће одлуку о томе како ће вратити своје обавезе", рекла је Калановићева.

Те обавезе, односно дуговање државе према привреди процењују на 120 милијарди динара, тј. око милијарду евра. С обзиром на то да предузећа ПДВ плаћају унапред, пре него што наплате посао, она су држави на име пореза већ платила 17 милијарди динара.

Плаћање ПДВ-а велико оптерећење

У грађевинском сектору, којем држава дугује 45 милијарди динара, кажу да је плаћање ПДВ-а унапред велико оптерећење и да то мора да се промени. Наводе да је у врзином колу дуговања у стечај отишло свако треће грађевинско предузеће.

"Плате у сектору грађевинарства у јуну су касниле 59 дана ,што је једна од директних последица оволиког дуговања државе", каже Зоран Мишељић, председник Сектора за грађевину из Уније послодаваца.

Привреднике охрабрује најава да ће се ограничити време измирења дугова, али упозоравају да стара потраживања од државе не могу у недоглед да се одлажу. Кажу да постоји више начина да се дуговања измире.

"То је да се део обавезе плати, да се омогући спровођење компензације за оне привреднике који имају и потраживања и дуговања према јавном сектору и наравно - ту је отпис дела дуга за износ камате код оних код којих постоји и потраживање и дуговање", истиче Вида Џагић, потпредседница Привредне коморе Србије.

Кажу да се ланац кида тамо где је најтањи, па су у овом ланцу дуговања највише страдала мала и средња предузећа. Због тога ће септембар, када се навршавају три године од почетка кризе, бити крајњи рок да се донесу мере којима ће се ограничити рокови плаћања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се