Читај ми!

Напредак грађевинске индустрије

У условима економске кризе Закон о подстицању грађевинске индустрије донео је прве резултате. Посла има у великим инфраструктурним пројектима, али је, због повећаног учешћа, смањено интересовање грађана за куповину станова.

Закон о подстицању грађевинске индустрије у условима економске кризе донео је прве резултате, а примања и број уговорених послова у прва четири месеца ове године већи су него у истом периоду прошле године.

Посла има у великим инфраструктурним пројектима, али је, због повећаног учешћа, смањено интересовање грађана за куповину станова.

Законом о подстицању грађевинске индустрије ангажују се домаћи капацитети и убрзавају процедуре. Резултати су највидљивији у високоградњи, примарној грађевинској индустрији и финалној производњи.

Генерални директор "Путеви Ужице" Милан Бојовић каже да је та фирма у последње две године захваљујући изградњи инфраструктуре у држави на коридорима 10,11, а исто тако и захваљујући четири посла које су добили успела да запосли још 400 људи.

Држава је покренула станоградњу у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Горан Родић, из Привредна комора Србије, каже да је у овом тренутку спремно преко милион и 300 хиљада станова за дебелу реконструкцију, а то је ангажовање великог броја занатлија и грађевинске индустрије.

"Потенцијално, то су то велики послови. То је шанса за младе људе да се школују, да крену у таква занимања која су нашу земљу прославила", каже Родић.

Од јануара до априла ове године, у поређењу са истим периодом 2010. године, вредност изведених радова повећана је за више од 30 одсто, а уговорених послова за готово 60 одсто.

Међутим, за готово исто толико, према издатим грађевинским дозволама, смањен је број станова. Вероватно и због повећаног учешћа за куповину станова.

Оливер Дулић, министар просторног планирања, каже да ће Влада Србије донети контра меру којом ће обезбедити да се повећа могућност субвенционисаних стамбених кредита и да на неки начин компензује чињеницу да је у Србији од првог јула немогуће добити кредит без 20 одсто учешћа.

Први пут после дужег времена, грађевинарство, које ангажује 52 индустријске гране, бележи напредак. Ипак, много тога зависи и од дешавања у светској економији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се