Читај ми!

Лагардова на челу ММФ-а

Кристин Лагард данас почиње петогодишњи мандат на челу ММФ-а. Избегавање банкрота Грчке и прерасподела права гласања у Фонду, највећи изазови пред новом генералном директорком. Тржишта у развоју очекују остваривање већег утицаја на рад ММФ-а.

Досадашња француска министарка финансија Кристин Лагард данас почиње петогодишњи мандат као генерална директорка Међународног монетарног фонда. Она ће се одмах наћи под великим притиском да избегне банкрот Грчке, који би могао да изазове међународну кризу.

Међу првим стварима које ће нова челница морати да обави у ММФ-у је именовање новог руководства, које би требало да што верније одражава глобални економски утицај, и спровођење већ договорене прерасподеле права гласа у Фонду, како би тржишта у развоју добила већи утицај, пренеле су агенције.

Брзорастуће привреде Азије се надају да ће доласком Кристин Лагард на чело ММФ-а обезбедити нека од кључних места у тој организацији, ослањајући се на њена обећања да ће тржиштима у развоју дати већи утицај него што су га имали досад.

Претходник Лагардове, Француз Доминик Строс-Кан, у мају је поднео оставку, након што је у Њујорку оптужен за наводно сексуално злостављање хотелске собарице.

У међувремену тужба против Кана у Њујорку ће изгледа пропасти, пошто су тужиоци рекли да сумњају да је собарица лагала полицију и довели у сумњу њен кредибилитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се