Поскупљења у Европи

У Немачкој забележена највећа стопа инфлације за последње три године. Због ризика од даљег раста инфлације, Европска централна банка најављује повећање каматне стопе, што ће се најпре одразити на новчанике потрошача.

Немачки завод за статистику забележио је у априлу стопу инфлације од 2,4 одсто, највећу у протекле три године, а стручњаци прогнозирају даља поскупљења, од којих неће бити поштеђене ни земље југоисточне Европе.

Стопа инфлације у Немачкој порасла је првенствено због поскупљења горива што су најпре осетили возачи. Неки од њих, који не зарађују баш много, прокоментарисали су да трећину зараде потроше за гориво.

"У овом тренутку има много разлога за даљи раст инфлације, а један од њих је, на пример, развој политичке ситуације у Северној Африци", изјавио је за Дојче веле Ралф Золвен из "Комерцбанке".

Цене су у сталном порасту од јесени прошле године. Све док инфлација није већа од два одсто, Европска централна банка не види опасност за стабилност цена.

Међутим, будући да је инфлација у Немачкој, која важи за највећу економску силу Европе, прешла ту болну границу, а тренд је у порасту, у Европској централној банци се полако примећује алармантно расположење.

Повод европске банке за најнижу каматну стопу у историји од један одсто у последње две године, био је подстицај европске привреде током финансијске кризе. 

Због све већег ризика од раста инфлације, Европска централна банка, која је задужена за давање кредита банкама држава ЕУ, ускоро ће повећати своје каматне стопе.

Каматна стопа је већ подигнута са један на 1,25 одсто, почетком месеца, али ту очито неће бити крај. Банке које буду позајмљивале новац од Европске централне банке, аутоматски ће повећати стопе својих кредита, што ће се опет најпре одразити на џеп потрошача и предузетника.

Тај раст ће утицати и на банке у југоисточној Европи, које се највећим делом налазе у власништву неких од западноевропских банака, а тиме и на потрошаче и предузетнике.

"Стручњаци поручују да ће поскупљења узети још више маха и да ће нам новчаници на крају бити још тањи", изјавио је Штефан Волф са Франкфуртске берзе.

Он је додао да је то "прилично невероватан развој, ако узмете у обзир чињеницу да смо још пре неколико месеци имали страх од пада цена, односно дефлације, али цене су ипак у сталном порасту. Овде се, пре свега, са великом бригом посматра пораст цене енергије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара